Periskooppia, päihteitä ja pusuja

Chat-tilaisuus.

Periskooppi-chat on kaksi kertaa vuodessa järjestettävä nuorille suunnattu tapahtuma, jota voi seurata netissä. Tapahtuma koostuu chatista sekä livelähetyksestä, jossa vieraat juttelevat valitusta teemasta kahden tunnetun tubettajan Soikun ja naaGin johdolla. Toinen osa tapahtumaa on chat, jossa nuoret keskustelevat illan teemasta ja kysyvät kysymyksiä livelähetyksen vierailta. Joko ymmärsitte, mistä Periskooppi-chatissa on kyse? Kollegaani Lehtisen Minnaa lainaten: ”Ajattele A2-iltaa, mutta jätä ilkeät kommentit pois.” Nyt taisi idea aueta aika monelle!

Marraskuun Periskooppi-chatissa oli teemana päihteet, juuri sopivasti Ehkäisevän päihdetyön viikon alla. Vieraiksi saimme raudankovia päihde- ja nuorisotyön ammattilaisia, ihania nuoria sekä pari artistia, joilla oli sanottavaa päihdeteemoista. Vieraat keskustelivat livelähetyksessä päihteistä ja juttelivat chatissa nuorten kanssa.

Periskooppi-chat oli pullollaan asiantuntevia vieraita Fressiksestä, Icehearts ry:stä, nuorten ydinryhmä Ruudista, Youth Against Drugs ry:sta, Music Against Drugs ry:stä, Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveysvirastosta, Saapas-toiminnasta, Nyyti ry:stä, Setasta, Monik ry:stä, Irti huumeista ry:stä, A-klinikkasäätiöstä sekä tietenkin omasta järjestöstämme EHYTistä. Kirsikkana kakun päällä oli toimittaja Ani Kellomäki, joka kertoi, millaista on lapsen elämä alkoholismin keskellä. Nuorten kannalta kiinnostavimmat vieraat taisivat olla vadelmaveneestä ja vauvoista rallatteleva artisti Kasmir, sekä omasta päihdemenneisyydestään avoimesti puhuva artisti Mercedes Bentso.

Periskooppi-chattia seurattiin vilkkaasti myös nuorisotiloilla. Tänä syksynä lähetystä ilmoitti seuraavansa ainakin 28 nuorisotilaa eri puolilta Suomea. Huippu juttu! Kannustimme nuorisotiloja järjestämään kisakatsomoita lähettämällä ilmoittautuneille nuoritotiloille poppareita ja viirejä, sekä keskustelumateriaalia nuorten kanssa työskenteleville.

Periskooppi-chatin järjestäminen oli kovaa työtä, ajoittain jopa tuskaista työtä. Tapahtumaa oli kuitenkin kiva tehdä loistavan tiimimme kanssa. Tiimin apu ensikertalaiselle oli korvaamaton. Tapahtuma jätti jälkeensä mielettömiä muistoja, joita muistelen vielä vanhainkodissakin. Kuinka moni voi esimerkiksi sanoa haastatelleensa tullikoiraa tai chattaileensa Kasmirin vieressä? Minä voin! Tullikoira Hyrrän haastattelu on ollut työurani huipentuma. Harvoin saa pusuja haastateltavalta, ja Hyrrähän niitä suosiolla jakeli. Kasmir vain kätteli, ehkä hän ei kehdannut pussata.

Tärkeintä Periskooppi-chatin järjestämisessä on kuitenkin nuoret. Minulle riittää se, jos edes yksi nuori jäi pohtimaan omaa päihteidenkäyttöään tai päihteitä ilmiönä.  Tai jos edes yksi nuori sai rohkeutta pyytää apua, kun vanhempien alkoholinkäyttö vaivaa mieltä.

Kirjoittaja työskentelee verkkopedagogina EHYT ry:ssä.

Kuvat Minna Lehtinen