Ongelmat koskevat kaikkea rahapelaamista

Rahat lompakossa.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu paljon rahapelaamisesta ja tuottojen eettisyydestä. Veikkaus on esittänyt, että meillä ongelmat kasvavat lähinnä nettipelaamisessa ja ulkomaisten yhtiöiden peleissä. Yhtiön mukaan kaupoissa, kioskeilla ja ravintoloissa olevien raha-automaattien aiheuttamat ongelmat ovat vähenemässä.

Vaikka ongelmapelaajien suhteellinen osuus onneksi näyttää laskevan raha-automaateissa, ne tuottavat edelleen enemmän ongelmapelaajia kuin muut pelit. Suomessa kivijalka-automaatit ovat kolmanneksi suosituin rahapelaamisen muoto, ja pelaajia on yli miljoona.

Rahapelien pelaaminen netissä on kasvussa, niin Veikkauksen kuin muidenkin yhtiöiden ja sitä kautta myös ongelmapelaajien osuus näissä peleissä kasvaa. Mikään tilasto ei kuitenkaan tue väitettä, että Veikkauksen osuus ongelmapelaajista olisi vähentynyt ulkomaille pelaamisen kasvaessa. Ulkomaille pelaaminen muodostaa vain enintään 10 % suomalaisten pelaamisesta. Ja vielä paljon vähemmän on heitä, jotka pelaavat ainoastaan ulkomaille. Useimmat pelaavat sekä Veikkauksen että ulkomaisia pelejä, joten ei voi sanoa, kummasta ongelmat syntyvät.

Rahapelihaittojen näkökulmasta erityisen ongelmallisia ovat nopeat netissä pelattavat pelit. Niissä ongelmapelaajien osuus on noin viidennes tai jopa enemmän, mikä on selvästi kivijalkapelejä suurempi määrä. Rahapeliongelman synnyn kannalta sillä, kuka peliä tarjoaa, ei juuri ole eroa. Korkein ongelmapelaajien osuus, 32,4 %, oli RAY:n (nyk. Veikkaus) nettikasinopeleissä (Suomalaisten rahapelaaminen 2015 -väestökysely).

Ratkaisu ei ole pelaamisen määrän kasvattaminen. Kun ulkomaisia pelintarjoajia vastaan kilpaillaan tarjoamalla uusia ja entistä nopeampia pelejä, niin pelaaminen ja sitä myöten haitat vain kasvavat. Jos ajatellaan, että ulkomaiset pelit ovat uhkatekijä muutoinkin kuin tuottojen kannalta niin eikö asialle pitäisi tehdä jotain? Esimerkiksi rajoittaa ulkomaisten peliyhtiöiden pelien saatavuutta tai rahansiirtoja niille, eikä vain yrittää kilpailla niiden kanssa.