Muistetaan lapset joulunakin

Kuusenoksat.

Suomessa monen perheen jouluun kuuluu alkoholi jollakin tavalla, viiniä juodaan joulupöydässä ruoan kanssa tai maljoja nostellaan juhlan kunniaksi. Juhla säilyy juhlana useimmiten myös lasten mielissä, jos vanhemmat taitavat kohtuukäytön. Tai jättävät juhlajuomat kokonaan väliin.

Liian moni lapsi joutuu kuitenkin kärsimään vanhempiensa alkoholin käytöstä jouluisin. Suomen perheissä koetaan vuosittain 2,2 miljoonaa kertaa tilanne, jossa aikuiset ovat erittäin päihtyneenä lasten seurassa. Toisin sanoen 6000 suomalaista lasta joutuu kohtamaan päihtyneen vanhemman joka päivä.

Voi olla vaikea kuvitella miltä tuntuu, kun oma vanhempi muuttuu aggressiiviseksi tai häiritsee muuten joulun rauhaa omalla käytöksellään. Lupaukset särkyvät ja lapsi alkaa pelätä vanhempaansa. Monelle lapselle joulun aika ei olekaan rauhan ja rakkauden juhla, vaan yksi pelätyimmistä juhlapyhistä. He kokevat häpeän, vihan ja pelon tunteita joka joulu.

Alkoholiongelma on Suomessakin vaiettu ja häpeällinen asia. Jos vanhemmalla itsellään ei ole voimia tai halua asettua lapsen asemaan ja suitsia omaa juomistaan edes jouluna, niin silloin meistä kaikki voivat ottaa vastuuta. Kysyä naapurilta, miten menee. Katsella ja kuulostella, onko ympärillä apua tarvitsevia. Olla sulkematta oman kodin ovea joulunakaan, jos joku tarvitsee lähimmäistä tai rauhallista yösijaa.

Jos omat keinot loppuvat, niin aina voi soittaa sosiaalipäivystykseen, joka on auki ympäri vuorokauden, pyhinäkin. Neuvoja ja tukea saa myös vuoden 2018 alussa EHYTiin siirtyvästä Päihdeneuvontapuhelimesta p. 0800 900 45.

Ihanaa ja rakkauden täyteistä joulun aikaa kaikille! Annetaan yhdessä kaikille Suomen lapsille turvallinen joulu.