MJAU! Tältä Periskooppi-chat näyttää nuoriso-ohjaajan silmin

Tennarit.


Viime vuonna Periskooppi-chatin juonsi Jenni Poikelus ja Alma Hätönen.

Miksi meidän nuorisotilamme halusi osallistua Periskooppi-chattiin?

Syy, miksi osallistuimme ensimmäisen kerran Periskooppi-chattiin, oli uteliaisuus. Saimme kokoon mukavan kokoisen joukon nuoria, jotka lähettivät meille myös kysymyksiä chattia varten. Onnistuneen ekan kerran siivittämänä, lähdimme mukaan chattiin uudestaan. Oli kiva huomata, että moni edellisellä kerralla mukana olleista nuorista liittyi mukaan myös tällä kertaa!

Periskooppi-chat on oiva tapa kerätä nuoria sohvalle juttelemaan jostain teemasta. Kynnys osallistumiselle ja järjestämiselle on matala. Kyllähän nuoret suhtautuivat chattiin aluksi naureskellen, varsinkin aiheen ollessa seksi. Kun chatin teemana oli päihteet, nuorten ensireaktio oli tuomitseva: ”ei me mitään valistusta tarvita”. Nuoret eivät aina jaksa seurata kaikkea, mitä chatissa tapahtuu, ja kysymyksille naureskellaan. Mutta varsin huomaamatta yhteinen keskustelu kuitenkin siirtyy chatin aiheisiin, ja esille nousee kysymyksiä ja ajatuksia, joita ei välttämättä muuten tulisi yhdessä käsiteltyä. Seksi-chatin jälkipuheista nautittiin vielä pitkään. Samoihin tunnelmiin palattiin syksyllä, kun aloimme huudella nuoria mukaan päihdeaiheiseen Periskooppi-chattiin.

Hei, me keskustellaan!

Oli mukavaa huomata, kuinka avoimesti nuoret lähtivät mukaan keskustelemaan chattien aiheista. Tuntuukin, että aiheesta keskustelu on luontevaa, kun chat pyörii koko ajan taustalla ja nostaa esiin uusia näkökulmia. Nuoret keskustelevat mielellään hankalaltakin tuntuvista asioista, kun aihe kiinnostaa ja hetki tarjoaa siihen miellyttävät ja turvalliset puitteet. Osa nuorista ottaa kantaa aiheeseen yleisellä tasolla, toiset kertovat paljon omiakin kokemuksia.

Periskooppi-chat iltoina meitä on mukana aina pari ohjaajaa. Näin keskusteluja on helpompi seurata ja voimme olla mukana useammassa keskustelussa. Vaikka nuorilta tuleekin kommenttia: ”mä en kyllä luota kehenkään aikuiseen”, ei se tarkoita, etteikö aiheesta voisi silti keskustella. Emmehän me edes oleta heidän kaikkia omia menojaan meille kertovan. Nuoret ovat jo omalla tavallaan tutustuneet aiheisiin, kuten seksi ja päihteet.  Toki, kun osa tiedosta on haettu netistä tai kuultu kaverilta, on hyvä välillä keskustella myös mediakriittisyydestä ja medianlukutaidosta.


Periskooppi-chatissa nuorten kanssa keskustelevat live-chatin vieraat ja asiantuntijat.

Periskooppi-chat nuorisotyöntekijän työkaluna

Periskooppi-chat toimii monipuolisena työkaluna nuorisotyössä. Chat toimii keskustelun avaajana ja pitää teemat pinnalla keskusteluissa vielä viikkoja. Chatit jäävät hyvin nuorten mieleen, koska tilanne poikkeaa normaalista nuta-illasta, aiheet koskettavat nuorten omaa elämää, ja no, koska silloin herkutellaan yhdessä.

Kiitos Periskooppi-chatista, jatkakaa hyvää työtä!