Miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni?

Nainen seisoo nurmikentällä.
Kuva: Jukka Rapo

Ei tarvitse olla alkoholisti hyötyäkseen siitä, että pistää korkin lopullisesti kiinni. Oli lasissasi pirtua tai vuosikertaviiniä, nautit sitä samaa tavaraa, etanolia, jota käytetään polttoaineena moottoreissa ja desinfiointiin. Eri vahvuuksina vain.

Tutkimukset, joissa kohtuukäyttäjien on todettu olevan terveellisempiä kuin raittiiden, eivät kestä lähempää tarkastelua: raittiiden tutkimusryhmässä ovat mukana ne, jotka ovat jo valmiiksi sairaita eivätkä lääkityksen tai sairauden vuoksi kykene enää käyttämään alkoholia.

Onkin syytä miettiä, kuinka alkoholibisneksen (mikä on varsin suurta) lobbaus vaikuttaa tutkimuksiin ja niiden tuloksiin.

Kohtuukäyttö, 12 cl tai pullo keskiolutta, ei varmastikaan aikuista suuresti vahingoita, mutta harva meistä pysyy siinä. Kenen tahansa kannattaisi joskus edes kokeilla välivuotta alkoholista. Se saattaa avata silmät monessa suhteessa.

Kun lopettaa alkoholin käytön, alkaa hyvin pian huomata positiivisia muutoksia niin fyysisessä kuin henkisessäkin hyvinvoinnissa. Ensimmäinen selvästi havaittava muutos on unen laadussa.

Pienikin määrä alkoholia heikentää unenlaatua merkittäväsi, joten alat nukkua paremmin jätettyäsi alkoholin. Pääset nyt palautumaan paremmin yön aikana, aivosi alkavat toimia kirkkaammin ja muistisi paranee. Tunnet itsesi energisemmäksi heti aamusta.

Koska alkoholi vaikuttaa tuhoisasti endorfiini- eli ilohormonitasoon, mielialasi kohenee ja mahdollinen alakulo tai jopa masennus väistyvät. Moni kuvailee uutta olotilaa värien palautumisena elämään: lapsuudenilo palaa ja samalla innostus, luovuus, ja unelmat.

Fyysiset muutoksetkin alkavat näkyä: silmäpussit pienenevät, ihohuokoset supistuvat ja ihon väri tasoittuu. Pöhötys katoaa, silmänvalkuaiset kirkastuvat, vatsa litistyy ja vyötärö kapenee. Mustelmat vähenevät ja allergiaoireet helpottuvat (pienikin määrä viiniä lisää siitepölyallergiaoireita). Tuoksut paremmalta.

Elämänlaatu paranee, tunnet itsesi energisemmäksi, onnellisemmaksi ja tasapainoisemmaksi. Aikaa ja rahaa säästyy, kun et vinguta korttia Alkossa, kaupassa, ravintolassa ja taksissa.

Sinun ei tarvitse enää ikinä miettiä otatko vai et, voitko ajaa kotiin, pääsetkö harrastukseen tai juotko vahingossa liikaa ja joudut kärvistelemään morkkiksessa. Niinpä tunnet itsesi vahvaksi ja vapaaksi: voit tehdä mitä vain, mennä minne vain, koska olet aidosti läsnä elämässäsi ja voit luottaa itseesi.

Itsetunto paranee, kun on pysynyt päätöksessään. Kaikki on mahdollista, unelmat toteen!

Koska alkoholi on keskeisessä erityisasemassa kulttuurissamme ja kuuluu lähes kaikkiin sosiaalisiin tilanteisiin, ei käytöstä luopuminen ole mikään pieni asia, vaan todella suuri ja mullistava elämänmuutos.

Niin kauan, kun alkoholin käyttö liitetään sosiaalisuuteen ja siitä kieltäytyminen koetaan epäsosiaalisena käytöksenä, raitistumispäätös vaatii rohkeutta. Ympäristö saattaa hyvinkin vastustaa päätöstäsi ja alussa vaatii voimaa olla itsensä puolella.

Mutta kun päätöksen on tehnyt ja siinä pysyy, rohkeus ja voima vain lisääntyvät.

Kun hyppää ulos alkoholikuplasta, ei voi enää elää elämää, joka ei tyydytä. Sitä alkaa tehdä muitakin positiivisia muutoksia: siivota elämästään asioita ja/tai ihmisiä, jotka eivät tee sinulle hyvää, ja tuoda tilalle asioita ja ihmisiä, jotka lisäävät hyvinvointia.

Alat elää itsesi näköistä elämää, jossa haluat olla koko ajan läsnä. Sataprosenttisesti.

Kuva: Jukka Rapo