Kohtaamisia kohtaamispaikkapäivillä

EHYT ry:llä on myös omaa kohtaamispaikkatoimintaa. Neljässä Elokolo-kohtaamispaikassa työskentelee EHYT ry:n aluetyöntekijä ja lisäksi EHYT ry:n toimintakeskusverkostossa on noin 20 kohtaamispaikkaa, jossa toiminnasta vastaa kokonaan paikallinen jäsenjärjestö tai yhteistyökumppani.

Elokolot ja toimintakeskukset ovat matalan kynnyksen päihteettömiä kohtaamispaikkoja, joiden tarkoitus on vähentää syrjäytymistä, tukea omaehtoista yhteisöllisyyttä ja kannustaa kansalaistoimintaan. Demokratia ja kansalaisyhteiskunta tarvitsevat toimiakseen avointa ja yhteistä tilaa, jossa ihmiset voivat kohdata toisiaan.

Vierailimme äskettäin EHYT ry:n Elokoloissa työskentelevien aluetyöntekijöiden kanssa Porissa valtakunnallisilla kohtaamispaikkapäivillä. Päiville oli kokoontunut yli 200 kohtaamispaikkatoiminnan parissa työskentelevää tahoa. Suomessa on satoja kohtaamispaikkoja ja päivät lunastivat hyvin roolinsa toimijoiden verkostoijana. EHYT ry:n toimintakeskusverkoston edustajia oli paikalla Elokolojen lisäksi mm. Porin asukastuvilta, Soroppi ry:n Joensuun kansalaistalolta. Paikallinen yhteistyöverkosto laajeni uusilla tuttavilla ympäri Suomea.

Päivien ohjelmassa oli luentojen ja työpajojen lisäksi tutustumista porilaisiin kohtaamispaikkoihin, Hyvän mielen taloon, Satakunnan yhteisökeskukseen ja Satakunnan Monikulttuurisuusyhdistyksen tiloihin.

Asuntoministeri Krista Kiuru alleviivasi avauspuheessaan yhteisten tilojen merkitystä yhteisöllisyyden edellytyksenä. Kiurun mukaan suomalaisen asuntopolitiikan suurin haaste tällä hetkellä on segregaatio ja sosiaalinen eriytyminen. Tästä puhuessaan hän valitteli myös kohtaamispaikoiksi soveltuvien tilojen vähyyttä. Kohtaamispaikkojen puute lisää myös yksinäisyyttä, joka oli yksi päivien teemoista.

Ensi vuonna kohtaamispaikkapäivät pidetään Jyväskylän uudessa ylpeyden aiheessa, Kansalaistoiminnankeskus Matarassa. Matarasta löytyy myös EHYT ry:n aluekoordinaattorin toimisto sekä myöhemmin tänä vuonna avattava EHYT ry:n jäsenjärjestö Jyvässeudun työttömien upouusi Jokikievari-ruokala. Mataran avajaisia vietetään 21.3. klo 18 alkaen.

Jiri Sironen
Järjestöpäällikkö

PS. Loppuun vielä tunnelmia Helsingin Elokolon 20-vuotissynttäreiltä joulukuulta.