Kannabis pitää tuntea myös työpaikoilla

Kannabis.

”Kävin lomallani Kanarialla ja join siellä pari kertaa alkoholia hiprakkaan asti. Palasin maanantaina töihin, jossa työni luonteen vuoksi oli puhallettava alkometriin. No, arvaattekin jo, että nollathan sieltä tuli, vaikka olo pikkaisen väsynyt olikin. Töitä jatkettiin ja kyseltiin, mitenkäs siellä lomalla, tuliko törpöteltyä?”

Edellä kuvatut esimerkit ovat täysin kuvitteellisia, vai ovatko? Jälkimmäinen esimerkki on meille suomalaisille hyvin tuttu, alkoholi näkyy ja kuuluu lomilla, vaikka omia kokemuksia ei siitä olisikaan. Tiedämme, ainakin pääpiirteittäin, kuinka nämä asiat hoidetaan ja miten suhtautua ongelmakäyttöön.

Kannabis on meillä sen sijaan alkoholia harvinaisempi tuttavuus ja sen asema laissa on eri, mikä vaikuttaa ihmisten asenteisiin. Jos kannabikseen törmää työpaikalla, niin se tuottaa paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Vieraaseen, pelottavaankin asiaan suhtautuu helposti jyrkästi ja stigmoja tulee helposti jaeltua.

Jotta vieraasta saadaan tutumpi, niin aiheesta pitää olla riittävästi tietoa. Tämä onnistuu ehkäisevän työn kautta, valistuksella. Kun työpaikoilla koulutetaan ja tiedotetaan alkoholiasioista, otetaan siihen mukaan myös muut huumeet ja erityisesti kannabis. Tiedon lisääntyessä puuttuminen pieniinkin pahoinvoinnin signaaleihin helpottuu. Työntekijän elämäntilanteeseen voidaan vaikuttaa varhaisessa vaiheessa, eikä vasta silloin, kun testitulos näyttää positiivista. Tämä kaikki tehdään yhdessä työnantajan, työntekijän ja työterveyshuollon kanssa.

Kannabiksen käyttö on lisääntynyt Suomessa, joten se pitäisi ottaa työpaikoilla ja työterveyshuollossa keskusteluun alkoholin rinnalle. Tiedon lisääntyessä ymmärretään, että kannabiksen käyttökulttuuri on yhtä moniulotteinen kuin muissakin päihteissä. Lisätään tietoa ja nostetaan päihteet puheenaiheeksi, myös kahvitunneilla.

***

Blogi on julkaistu alunperin Päihdepäivien blogissa.

Kim Kannussaari puhuu kannabiksen puheeksiotosta työpaikoilla keskiviikkona 7.6. Päihdepäivien seminaarissa 16.