Joulu on yksi vuoden odotetuimmista juhlista

Jouluna puhutaan usein siitä, että onko sopivaa käyttää alkoholia, jos joulunvietossa on läsnä lapsia. Yksiselitteistä vastausta tähän on mahdotonta antaa, koska perheet ja alkoholinkäyttötottumukset ovat erilaisia. Joitain ajatuksia voi kuitenkin esittää ja toivoa, että niistä on tukea oman mielipiteen muodostamisessa.

Lähtökohtaisesti alkoholin käyttöön tulee suhtautua kriittisesti silloin, kun paikalla on lapsia. Jos ruoan yhteydessä on tapana ollut juoda lasillinen viiniä, ei siitä tarvitse syyllistyä.

Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, koska joulu on ennen kaikkea lasten juhla. Jos aikuiset keskittyvät juttelemaan keskenään viinin ääressä, niin lapsi voi kokea jäävänsä huomiotta. Jos alkoholijuomia kuluu usein enemmän kuin oli alun perin ajatellut, kannattaa jättää alkoholi kokonaan väliin lasten ollessa läsnä. On hyvä muistaa, että lapsen silmin aikuisen muuttunut käytös voi vaikuttaa pelottavalta silloinkin, kun tunnelma on hilpeä.

Suomalaisessa alkoholikulttuurissa on merkkejä myönteisestä muutoksesta ja isossa osassa perheitä alkoholinkäyttö on maltillista. Valitettavasti on kuitenkin paljon sellaisiakin koteja, joissa joulunaikana alkoholilla on liian suuri rooli. Tämä näkyy niin Alkon myynnissä kuin myös poliisin hälytystehtävissä ja sairaalapäivystyksissä. Monissa näistä perheistä alkoholinkäyttö aiheuttaa huolta, pelkoa ja turvattomuutta.

Liian monen lapsen ja aikuisen joulun odotukseen kuuluu tänäkin vuonna jännitys perheenjäsenen tai sukulaisen juomisen vuoksi. Jos tämä on tilanne sinun perheessäsi, on hyvä muistaa, että jaettuna taakka kevenee. Tuen ja avun piiriin kannattaa hakeutua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, on sitten läheinen tai huolissaan omasta päihteiden käytöstä. Keskusteluapua saa EHYT ry:n Päihdeneuvonnasta, joka päivystää maksuttomasti ja anonyymisti numerossa 0800 900 45 vuorokauden ympäri, myös jouluna.