Joulu juhlista jaloin

Suomalaiset pikkujoulut ovat edelleen suuren enemmistön suosiossa ja joka vuosi suuresta porukasta löytyy myös niitä, joilla meno yltyy liiankin riehakkaaksi. Mutta onko pikkujoulujen keskeisin asia alkoholi? Ei toki. Erityisesti työporukan kesken pikkujouluilla on suuri merkitys. Joulut on tärkeä osa suomalaista työvuoden kiertoa. Silloin nollataan työvuoden kiireitä ja juhlistetaan porukalla vuoden päättymistä. Alkoholilla on luonnollisesti rooli näissä karkeloissa. Se on mukana luomassa juhlatunnelmaa ja korostamassa juhlan eroa arkisesta aherruksesta. Jokainen työyhteisö tarvitsee tätä vapaan rentoutumisen hetkeä.

Kysyimme henkilöstöhallinnon ammattilaisilta alan messutapahtumassa, mistä heidän mielestään syntyy hyvät työpaikan pikkujoulut. Tulos oli selvä: peräti 60 prosenttia vastaajista nimesi tärkeimmäksi pikkujoulujen elementiksi kivan seuran ja mahdollisuuden viettää aikaa sellaisten työkavereiden seurassa, joiden kanssa ei arkisessa työssä olla tekemisissä. Henkilöstöhallinnon osaajat mainitsivat toiseksi hyvien pikkujoulujen osatekijäksi laadukkaan ohjelman ja hyvän ruuan. Monen työyhteisön kohdalla vapaamuotoista yhdessäoloa kaivataan jopa enemmän kuin tarkkaan suunniteltua ohjelmaa. Toivotaan aikaa, jota ei ole täytetty kokouksilla ja tulostavoitteilla.

Työnantajan näkökulmasta yksi pikkujoulujen pohdinnan paikka on alkoholitarjoilun järjestäminen. Miten laitetaan pystyyn juhlat, joissa jokainen viihtyy, on kysymys monen työnantajan huulilla. Kuinka paljon juomaa on syytä varata? Miten pitäisi toimia jos pikkujoulut järjestetään työviikon keskellä? Entä perjantaina, jolloin juhlinnalle olisi suurempia vapauksia? Kysymykseen kannattaa suhtautua käytännönläheisesti. Alkoholitarjoilun suhteen voi rennosti ottaa kahden kaadon taktiikan. Työnantajan taholta tarjottu kaksi alkoholiannosta on kohtelias kädenojennus nykypäivän työelämässä, joka on kuivunut kovaa vauhtia. Alkoholitarjoilun niukkuus on tuskin enemmistön mielestä merkittävä pettymyksen aihe. Jotta kenenkään ilta ei mene pilalle jaffalasia tuijotellessa, on toki toivottavaa tarjota juhlaväelle mahdollisuus ostaa lisää juomia omakustanteisesti – tai voihan myös alkoholittoman tarjoilun järjestää näyttäväksi ja juhlavaksi. Näin jokainen voi nostattaa juhlamieltään haluamallaan tavalla illan aikana ja hakea iltaan vauhtia haluamansa verran.

Summa summarum. Pikkujoulun kohokohta ei ole alkoholi, eikä kahden kaadon taktiikkaa ehdottava ole juhlien pilaaja. Juhlan ilon asteen määrittelevät juhlijat itse ja juhlatunnelma syntyy, kun ihmiset haluavat nauttia illasta yhdessä. Iloisia pikkujouluja, viihtykää yhdessä!

Antti Hytti
Aikuistyön päällikkö, EHYT ry
antti.hytti(a)ehyt.fi