Hyvä seura on ehkäisevää päihdetyötä

Askeleita kadulla.

Nämä päihteettömät kohtaamispaikat tarjoavat kävijöilleen ruokaa, lämpöä ja ohjausta. Silti Elokoloihin tullaan ensisijaisesti seuran ja hyvän porukan vuoksi. Toiseksi siksi, että pääsee tekemään jotakin mielekästä, kertoo vuonna 2016 Elokoloissa tehty kysely. Näin vastasivat myös Elokoloissa usein käyvät eläkeläiset.

Mutta mitä tapahtuu silloin, jos seuraa ja tekemistä ei ole? Valitettavasti myös tätä elävät päivittäin todeksi tuhannet suomalaiset vanhukset. Moni joutuu etsimään paikkansa elämässä uudelleen, kun elämälle merkitystä antanut työ päättyy, mahdollisuudet liikkumiseen vähenevät, rakas elämänkumppani poistuu rinnalta tai kun ystävät kuolevat. Kaikki eivät tässä onnistu, ja yksinäisyys hiipii elämään.

Silloin yksi ja toinen etsii helpotusta siitä, mikä tuntuu helpolta eli alkoholista. Niillä ikääntyneillä, joilla syynä juomiseen on vaikkapa ajankulu tai tunne elämän merkityksettömyydestä, juominen on paljon todennäköisemmin riskirajat ylittävää kuin niillä, jotka juovat esimerkiksi seuran tai hyvän ruuan vuoksi. Tämä käy ilmi Sirpa Immosen muutaman vuoden takaisesta tutkimuksesta. Eikä ikääntyneiden elimistö valitettavasti kestä alkoholia yhtä hyvin kuin nuorempien.

Toisaalta ikääntyneiden elämässä on paljon sellaista, mikä auttaa kohtuudessa pysymistä. Siihen mennessä on yleensä jo opittu, missä menee oma raja hauskanpidon ja hankaluuksien välillä, ja elämänkokemus antaa selkärankaa tehdä itse omat päätökset ja valinnat.

Senioreidemme elämän eväät ovat monin tavoin hyvät. Meidän kaikkien vastuulla on rakentaa yhteisömme sellaisiksi, ettei anneta yksinäisyyden niitä pilata.