Epämieluisa totuus

Naiset ja viinilasit.

Useimmat tietävät miten pitäisi syödä, juoda, nukkua ja liikkua, jotta voisi hyvin. Kaikki eivät kuitenkaan tee niin. On helpompaa köllähtää työpäivän jälkeen sohvalle kuin lähteä sateeseen lenkille. Hyvin usein ihminen myös uskottelee itselleen, että tietty valinta olisi se oikea. On mieluisaa ajatella, että sohvalla loikoilu olisi parasta mitä itselleen voisi tehdä.

Ihminen valehtelee eri arvioiden mukaan 2-200 valetta joka päivä. Kuinka paljon niistä valehdellaan itselleen? Olisi varmasti psyykelle raadollista, jos tietoisesti ymmärtäisi usein tekevänsä niin sanottuja vääriä valintoja. Tästä syystä ihminen on taipuvainen uskomaan asioita, jotka tukevat omia valintoja.

Ehkä joku odottava äiti tupakoi raskausaikana, koska haluaa uskoa, että lopettamisen aiheuttamasta stressistä olisi sikiölle tupakointia enemmän haittaa. Vaikka yksikään tutkimustulos ei puoltaisi valintaa, riittää, että yhdellä keskustelufoorumilla kerrotaan jonkun neuvolalääkärin väittäneen näin.

Melkein kaikki meistä ovat myös joskus törmänneet viinin tai oluen terveyshyödyistä kertoviin artikkeleihin. Viini on hyväksi sydämelle, auttaa väsymykseen ja hoitaa jopa ientulehdusta, artikkeleissa sanotaan. Sosiaalisessa mediassa juttuja alkoholin hyödystä jaetaan mielellään. Onhan se nyt paljon mukavampaa ajatella, että säännöllisestä oluen juonnista ei ole haittaa – päinvastoin se saattaa jopa ehkäistä syöpää!

Harva päätös on niin mustavalkoinen, että siitä tietäisi heti onko se oikein vai väärin. Etenkin, jos oma kupla koostuu vain yhdenlaisista mielipiteistä. Valintojen tekemisessä auttaa kuitenkin ohje: jos jokin tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin sitä on.

Joulun lähestyessä meitä vanhempia kannustetaan antamaan lapselle raitis ja turvallinen joulu. Samaan aikaan julkisessa keskustelussa kuitenkin pohditaan, kuinka lapset tutustuvat terveeseen, eurooppalaiseen alkoholikulttuuriin, jos eivät ikinä näe vanhempiaan juomassa sivistyneesti? 

Valintoja tehdessä kannattaa olla kriittinen. Mieti, perustatko valinnan juuri sillä hetkellä itsellesi sopivaan faktaan vai vältteletkö vain epämieluisaa totuutta?