Elokolot ovat tärkeitä tsemppipaikkoja monille

Lahden elokolo.

Siirryin vapaaehtoisesta Jukan sijaiseksi viime vuoden keväänä. Se tuntui luontevalta, sillä olen tehnyt aiemmin hänen kesälomatuurauksia. Elokolon vetämisessä ja Elokolo-vapaaehtoisten johtamisessa on iso vastuu, mutta päätin ottaa haasteen vastaan ja olla vain oma itseni. Kävijät ovat ystäviäni, mutta minulla on kuitenkin auktoriteettia. Hyvin on mennyt ja olen tutustunut uusiin ihmisiin. Aika on ollut antoisaa ja tykkään tehdä tätä mielenkiintoista duunia.

Elokolo on monille kävijöille kuin toinen koti. Täällä käy kaikenlaisia ihmisiä emmekä koskaan kysy, kuka olet, vaan otamme tulijan mukaan joukkoon ja toivotamme tervetulleeksi. Meillä ei kukaan tunne oloaan ulkopuoliseksi. Kävijöistä suurin osa on noin 40-70 -vuotiaita miehiä. Päivittäin kävijöitä on 20-30 ja ruuanjakelupäivinä 80-100. Ruuanjakelussa on viime aikoina näkynyt entistä enemmän asunnottomia ja nuoria.

Meillä on vapaaehtoistehtäviä muun muassa ruuanjaossa, jossa työskentelee kaksi ryhmää. Lisäksi on erilaisia aputehtäviä, esimerkiksi minun lyhyitä tuurauksia. Olen huomannut, että vapaaehtoiset tekevät sitä enemmän, mitä enemmän heihin luottaa. Mielestäni vapaaehtoisen tärkein ominaisuus on se, että hän on aidosti vapaaehtoinen. Menemme Elokolossa vapaaehtoisten ehdoilla ja olemmekin sopineet, että vapaaehtoiset aina ilmoittavat, jos jokin tehtävä tai ajankohta ei käy.

Viime aikoina keskusteluissa on ollut esillä aktiivimalli ja toimeentulo, Kelan toiminta sekä maailman tilanne ja terveysasiat. Epäkohdat näkyvät Elokolon arjessa ja haluaisinkin poistaa aktiivimallin ja muuttaa Kelan byrokratiaa. Tällaisten kohtaamispaikkojen toimintaan toivoisin ehdottomasti lisää rahoitusta. Nämä ovat tärkeitä tsemppipaikkoja monille.

Sijaisuuspestini piti alun perin kestää pari kuukautta, mutta se jatkuikin lähes vuoden päivät. Huomenna on viimeinen työpäiväni ja olo on haikea. Olen tykännyt työstä ja saanut siitä todella paljon. On ollut hienoa tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin ja oppia runsaasti uusia asioita.

Seuraavaksi jään lomalle, tosin voi olla, että loman aikana tulee käytyä Elokolossa kahvilla. Loman jälkeen jatkan Jukan auttelemista vapaaehtoisena ja tarvittaessa myös sijaistan häntä. Olen myös hakenut opiskelemaan, haaveissani on suorittaa mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto.  

Hyvät ystävät ovat tämän työn suola. Haluan kiittää kaikkia ja lähettää rakkaita terveisiä. Läksiäiskahvejani vietetään huomenna täällä Lahden Elokolossa ja haluankin toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleeksi.

Jouni Korpelan läksiäiskahvit pe 8.3. klo 10-13 Lahden Elokolossa, Vuorikatu 14.