Ammattilaiset huolissaan lääkkeiden välittämisestä alaikäisille Pohjois-Savossa

Pohjois-Savossa kohtaavaa työtä tekevät ovat huomanneet huolestuttavan trendin: alaikäiset nuoret kauppaavat omia ADHD-lääkkeitään muille päihdekäyttöön. Noin vuoden ajan samaa ilmiötä ovat todistaneet sekä nuorisotyöntekijät, jalkautuvaa työtä tekevät että käyttäjät itse.
ADHD on aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö, joka on tunnistettu viimeisimpien vuosien aikana entistä paremmin, erityisesti lapsilla ja nuorilla. Yhtenä hoitomuotona käytetään esimerkiksi keskushermostoa stimuloivia lääkkeitä, joiden vaikutus potilaalla on käänteinen – ne eivät stimuloi, vaan rauhoittavat. Näitä samoja lääkkeitä voidaan käyttää myös päihdetarkoitukseen. Isot annokset vaikuttavat aktivoivasti myös ihmisillä, joilla on ADHD, koska hoitoon määrätyt annokset ovat selvästi pienempiä. Väärinkäyttöä tapahtuu tavallisimmin, kun alkoholi tai muu päihde yhdistetään ylisuuriin annoksiin.
Jos sinulla ei ole ADHD:ta, lääkkeet eivät paranna keskittymistä, vaan voivat päinvastoin heikentää toimintakykysi ja vaarantaa terveytesi. Lääkkeet voivat aiheuttaa vakavia fyysisiä (mm. sydänoireet, unettomuus) ja psyykkisiä (mm. ahdistus, levottomuus, psykoottiset oireet) haittoja. Lisäksi toisen reseptilääkkeiden käyttäminen tai omien jakaminen on laitonta.
Mitä voin tehdä, ettei nuori väärinkäyttäisi lääkkeitä?
Huoltajien tulisi kiinnittää huomiota siihen, että lääkkeet säilytettäisiin lukitussa kaapissa. Lasten ja nuorten kanssa tulisi myös keskustella lääkkeiden käytöstä. Lääkkeet tulisi myös hävittää asianmukaisesti heti, kun niitä ei enää käytetä.
Olemme tehneet avuksesi myös uuden, alaikäisten nuorten huoltajille suunnatun oppaan. Siinä kerrotaan, miten lääkkeitä tulisi säilyttää, jotta lapset ja nuoret eivät saisi niitä käsiinsä. Oppaasta saat tietoa siitä, minkälaisia yhteisvaikutuksia lapsille ja nuorille määrätyillä lääkkeillä voi olla alkoholin kanssa.
Idea oppaaseen nousi juuri Pohjois-Savossa nousseen huolen perusteella. Alueella on toivottu jo pitkään vanhemmille tietoa lääkkeiden välittämisestä ja väärinkäytöstä.
Mitä ammattilaiset ovat tehneet?
Pohjois-Savossa on nyt herätty lääkkeiden välittämiseen ja muiden huumeiden lisääntyneeseen käyttöön. Maaliskuussa noin 50 alueen sosiaali- ja terveysalan ammattilaista kokoontui yhdessä poliisin kanssa keskustelemaan alueen huumetilanteesta. Kaikki jakoivat saman huolen. Pohjois-Savossa huumeiden käyttö on yleistynyt niin jätevesitutkimuksen kuin poliisin tilastojen mukaan. Erityisesti alueella käytetään kannabista, amfetamiinia, MDMA:ta ja kokaiinia.
Keskustelussa nousi vahvasti esiin vanhemmuuden tuki. Ehkäisevää päihdetyötä pitäisi tehdä jo raskausajasta lähtien ja vanhemmuutta tukea jo neuvolassa. Neuvolassa vanhemmat tarvitsevat tietoa siitä, miten tunne- ja vuorovaikutustaitoja opetetaan lapselle. Kouluikäisten vanhemmat tarvitsevat ajankohtaista tietoa nuorten arjesta ja siitä, minkälaisissa sosiaalisen median kanavissa lapset ja nuoret viettävät aikaansa.
Osa työryhmän jäsenistä lähti tekemään hankehakemusta nuorten huumekuolemien ehkäisemiseksi ja tässä työssä panostettaisiin moniammatilliseen yhteistyöhön ja tiedon jakamiseen. Koko työryhmä kokoontuu uudestaan syksyllä, jolloin pyrimme kehittämään käytännön keinoja siihen, miten voisimme puuttua sekä lääkkeiden välittämiseen että vahvistaa vanhemmuuden tukea.
Lääkkeiden välittämisen ennaltaehkäisy on yhtä haastavaa kuin muidenkin päihteiden välittämisen ennaltaehkäisy. Siitä huolimatta meidän pitää yrittää.
Tutustu uuteen oppaaseen!
