Aloittelijan tuuri ja muita rahapelimyyttejä

Kortinpelaajat.

Myytti 1: Kannattaa lotota numeroa, joka ei ole tullut vähään aikaan  

Numero ei ole tulevaisuudessa todennäköisempi sillä perusteella, että se on arvottu menneisyydessä harvemmin kuin jokin muu numero. Joka viikko lotossa numerot arvotaan samasta numeroiden 1-39 joukosta. Lottopallolla ei ole muistia eikä lottokone pyri valitsemaan tasaisesti. Satunnaisessa arvonnassa minkään numeron ei ole pakko tulla tasaisesti aikavälillä, jonka ihmisen muisti tai edes muistiinpanot kantavat.  

Myytti 2: Raha-automaatti, jolla ei ole voitettu vähään aikaan, antaa muita helpommin voittoja 

Jotkut järkeilevät, että peli olisi voittojen jakamisen suhteen hövelimmällä päällä silloin, kun se on edellisten pelaajien toimesta täytetty kolikoilla ja vastaavasti pihtailisi silloin, kun joku on sitä onnistunut tyhjentämään. Se on tunteeton tietokone, joka toteuttaa siihen ohjelmoitua voitonmaksukaavaa, eikä välitä siitä kuka pelaa, milloin ja miten usein. Voitonmaksukoneiston voi ajatella koneen sisällä olevaksi erilliseksi astiaksi. Kun astia on täynnä, putoavat yli sen äyräiden menevät kolikot erilliseen tuottoastiaan, josta koneen tuotot sitten aikanaan kerätään. Voitonmaksukoneistosta on varaa maksaa useampikin päävoitto kerralla ja jos se sattuisi tyhjenemään liiaksi, konetta ei voisi pelata, vaan se vaatisi huoltoa sijoituspaikan henkilökunnalta. Toimiva pelikone ei siis koskaan ole liian köyhä maksaakseen voittoja tai niin rikas, että sen olisi pakko niitä luovuttaa. 

Myytti 3: Koska olen hävinnyt jo niin paljon, kohta on pakko tulla voitto 

Kenenkään ei ole pakko voittaa. Onnenpeleissä mennyt ei kerro mitään siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Miten peli voisi tietää, kuka on hävinnyt niin paljon, että olisi hänen vuoronsa voittaa? Reilut arvonnat perustuvat satunnaisuuteen, eli siihen, ettei todella voi tietää mikä vaihtoehdoista on tulossa. Ihmisillä on taipumus tehdä lyhyistä sarjoista ennustuksia ja ajatella, että satunnaisuus on reilu ja se korjautuu nopeasti vastaamaan odotuksia. Useimmiten mitä pidempään pelaat, sitä varmemmin ja enemmän jäät häviölle. Arvonnat eivät ole toisiinsa yhteydessä ja juuri se hämää meitä ihmisiä, jotka selviämme elämässä oppimalla menneestä ja tekemällä sen perusteella arvauksia tulevasta.  

Myytti 4: Aloittelijalla on tuuria 

Kaikilla aloittelijoilla ei ole tuuria, mutta ne aloittelijat, joilla on, palaavat varmemmin pelin ääreen uudelleen. Suurin osa kokee rahapeleissä juuri voittamisen hauskaksi ja jos ei koskaan ole voittanut, ei pelikään kiinnosta. Monella jostakin rahapelistä innostuneella on oma voittotarinansa aloittelijan tuurista. Heiltä voi kysyä, olisivatko he koskaan innostuneet pelistä, jos eivät olisi voittaneet? 

 

Jos rahapeleihin liittyvät myytit kiinnostavat, tule kuuntelemaan SuomiAreenan MTV-lavalle, kun stand up -koomikot Antti Haapala ja Riku Sottinen ottavat käsittelyynsä rahapelimyytit komedian keinoin.  

Aika: 13.7. klo 11.20-11.40. Paikka: MTV-lavan Torivartit Porin SuomiAreenassa