ALKOHOLIA TARJOAVA VANHEMPI AIHEUTTAA AINA RISKIN LAPSELLEEN

Alkoholi on niin syvällä kulttuurissamme, että emme ole siitä valmiita luopumaan vaikka nykyään tiedetään, että se myrkkynä nousee monessa suhteessa päihteiden kärkisarjaan. Jo yksikin annos päivässä lisää merkittävästi esimerkiksi syöpäriskiä. Erityisen vaarallista alkoholi on lapsille ja nuorille, joiden elimistö ei pysty käsittelemään alkoholia niinkään hyvin kuin aikuisten, ja joiden aivot ovat vasta kehittymässä.

Monelle vanhemmalle on itsestään selvää, ettei alkoholi millään tavoin kuulu alle 18-vuotiaan elämään. Toisaalta on aivan ymmärrettävää, että moni isä ja äiti haluaisi alkoholin olevan lapsen silmin niin tylsällä tavalla arkinen ja vähän kiinnostava asia, ettei tämä kokisi tarvetta juoda itsensä humalaan heti kun vanhempien silmä välttää. EHYT ry haluaa muistuttaa, että antaessaan lapsensa juoda alkoholia kotona tai ostaessaan lapselle alkoholia bileissä juotavaksi hyvääkin tarkoittava vanhempi kuitenkin paitsi rikkoo lakia, myös aiheuttaa aina jonkinlaisen riskin lapsensa terveydelle ja hyvinvoinnille. 

Vanhemmille alkoholikasvatus on haastava laji, sillä juomiseen yllyttäviä viestejä on kaikkialla: katukuvassa, mainoksissa, populaarikulttuurissa, kaveripiirissä. Vastapainoksi ei tarvita yhdessä juomista vaan keskustelua, yhdessä tekemistä ja vanhemmuutta.

Tuomas Rouvila

Kouluyksikön päällikkö

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry