Aikuinen on hyvä tuote

Ympäristö on hauska ja siellä on mukavaa viettää aikaa. HUBU-Klubi on EHYT ry:n oma kerho, jossa voi jutella kaikesta nuoren elämään liittyvistä asioista.

Miksi nuoret haluaisivat tulla juttelemaan ehkäisevän päihdetyön teemoista, murrosiästä, kavereista ja kiusaamisesta? Vastaus on aikuinen. Vaikka kotona olisivat asiat hyvin, kaikesta ei uskalleta tai kehdata kotona jutella. Turvallisessa ja tutussa ympäristössä on tuntematontakin aikuista helppo lähestyä. Kirjoittamalla kehtaa kysyä paljon enemmän kuin ääneen. Ensimmäinen keskustelumme goSupermodelissa oli vilkas. Puolen tunnin aikana kerhomme keskustelupalstalle kirjoitettiin 1 000 viestiä. Kahdessa tunnissa 3 000 viestiä. Kaksi työntekijää vastaili ja kommentoivat viestejä näppäimistöt sauhuten.

Verkko on oivallinen paikka kohdata lapsia ja nuoria. ”Ihanaa, että tulitte tänne GoSuun”, ”Täällä kehtaa kysyy, en äidiltä kehtaa”. Oma keskusteluosiomme täyttyi upeasta palautteesta. Parhaiten ensimmäisen keskustelumme tiivisti nimimerkki Stiina8: ”Kaikki auttoivat toisiaan, vaikka eivät olisi saaneet vastausta ohjaajilta. Kukaan ei nauranut toiselle. Kaikki vetivät yhtä köyttä. Oli kerta kaikkiaan upea yhteishenki. Tälläistä goSussa pitäisi aina olla! Keskustelu pysyi asiallisena”.

Täysin turvallinen paikka verkko ei kuitenkaan ole. Omaa lastaan voi ohjeistaa turvallisiin verkkoympäristöihin, joissa moderointi on tarkkaa ja jotka toimivat yhteiskuntavastuullisesti. Verkko ei korvaa vanhempia tai kotona tapahtuvaa kontaktia, mutta sen kautta voi vahvistaa sosiaalisia taitoja ja saada rohkeutta jutella asioista kasvotusten esimerkiksi omien vanhempien tai vaikka terveydenhoitajan kanssa. Jokainen aikuinen voi olla läsnä lähipiirissään oleville lapsille ja nuorille. Aikuiselle on tilausta.

Löydät meidät osoitteesta www.gosupermodel.fi.
EHYT ry:n muut nuorille suunnatut sosiaalisen median kohtaamispaikat löydät tästä.

Maarit Nyqvist, verkkopedagogi