#100faktaaalkoholista satavuotisen Suomen kunniaksi

Olutpullot sateenkaaren väreissä.

Suurin piirtein näin alkoi noin vuoden urakka tammikuussa 2017.

Ja mikä toisaalta voisi olla ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta osuvampaa, kuin koota nuorille 100 faktaa, joiden avulla voi punnita omaa suhtautumistaan alkoholiin.

100 faktaa alkoholista -sarjasta tuli lopulta hauska kokoelma parin minuutin mittaisia videoita, jotka käsittelivät teemaa välillä haudanvakavasti välillä taas hyvinkin kevyesti, pilke silmäkulmassa. 100 faktaa alkoholista -videossa murretaan päihteiden käyttöön liittyviä myyttejä, mutta myös pureudutaan Suomen alkoholihistoriaan. Tarkoituksenani oli käsitellä videoissa alkoholia kaikkine karvoineen. Näyttää sen eri puolet ja merkitykset ihmisille, ja kiinnittää huomio siihen, miten se vaikuttaa ja on vaikuttanut meidän ihmisten arkeen (ja juhlaan).

Kuten EHYTin toiminnassa aina, myös minä perustin 100 faktaa alkoholista -videot tutkittuun tietoon. Itselleni oli jo alusta asti tärkeää, että jokaisen videon kuvaus sisälsi vähintään yhden linkin, jonka takaa katsoja voi itse tarkastaa käyttämäni lähteet. Moni videoidea jäikin lopulta toteuttamatta juuri siksi, että järkeviä lähteitä oli mahdoton löytää. Esimerkiksi video Rooman valloitusretkistä ja niiden vaikutuksista viinin vientiin ja –tuotantoon ei koskaan toteutunut, koska lähteitä ei löytynyt.

Näin 100. videon julkaisemisen jälkeen on pakko myöntää, että sadan videon tuottaminen vuodessa oli vähän tyhmänrohkea idea. Taustatyö, käsikirjoittaminen, kuvaaminen, leikkaaminen ja julkaiseminen vaativat paljon suuremman työpanoksen kuin olin alun alkaen ajatellut. Mutta nyt yli 80 käsikirjoitussivun, noin 1 teran kovalevytilan ja yli kolmen tunnin videosisällön jälkeen sarja on valmis. Viimeinen, itsenäisyyspäiväjuhlien boolin salaisuutta pohtiva video, valmistui juuri satavuotiaan suomen juhlien kynnyksellä. Siispä onnea 100-vuotias Suomi!

Kaikki #100faktaaalkoholista -videot voi katsoa HUBUn Youtube-kanavalta.