Viidennes suomalaisista onnistui – mikset sinäkin ryhtyisi tipattomalle tammikuussa 2015?

uutinen1
Tipaton tammikuuNoin viidennes alkoholia käyttävistä suomalaisista aloittaa tipattoman joka vuosi ja onnistuu pitämään korkin kiinni koko Tipattoman tammikuun. Tipaton tammikuu on vuosikymmeniä vanha suomalainen perinne, joka on säilyttänyt suuren suosionsa. Suomalaisista alkoholia käyttävistä aikuisista 20 prosenttia vietti tipatonta vuonna 2014*. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry kannustaa pohtimaan tipattoman viettoa jo joulukaudella: Tipaton on uudenvuoden lupaus, joka on helppo pitää.

Tipattoman suosio vaihtelee väestöryhmästä toiseen. EHYT ry:n TNS Gallupilla tekemän selvityksen mukaan Tipaton on suosittu nuorten aikuisten ja vanhempien ikäluokkien keskuudessa. Tipatonta vietetään huomattavasti enemmän maaseudulla kuin kaupungeissa ja se on suosituin matalammissa koulutusluokissa. Tipattomasta hyötyy jokainen alkoholia nauttiva – myös kohtuukäyttäjä. Alkoholittoman kuukauden terveysvaikutukset nimittäin tuntee jo ensimmäisellä tipattomalla viikolla: olo on reippaampi ja kevyempi, unen laatu ja keskittymiskyky paranevat.

– Tipattomuus on tärkeää palautumisaikaa maksalle. Se on myös selvää säästöä, muistuttaa EHYT ry:n johtaja Kristiina Hannula. – Harva tulee laskeneeksi, kuinka paljon rahaa alkoholiin kuluu kuukaudessa tai vuodessa.

 

Vain prosentti luovuttaa – tsemppihenkeä työporukasta?

Tipaton on hyvää itsetutkiskelun aikaa.  – Sen avulla voi testata, millaista roolia alkoholi näyttelee elämässä, Hannula toteaa. Vuonna 2014 tipattoman aloittaneista vain prosentti luovutti kesken. Tsemppihenkeä voikin hakea vaikka omasta kaveriporukasta tai työpaikan kahvitteluseurasta.

– Tipattoman ei tarvitse tarkoittaa kotona kärvistelyä.  Tammikuussa voi satsata vaikkapa uusiin harrastuksiin ystävien kanssa. Moni kokee, että tammikuu on ainoa aika vuodesta, kun alkoholista kieltäytymistä ei tarvitse selitellä, toteaa Hannula.

Uudistetulla tipaton.fi-verkkosivustolla voi ilmoittautua mukaan tipattomalle ja haastaa tuttavia mukaan Facebookin kautta. Vuonna 2015 leikkisä kisaaminen saa kansainväliset mittasuhteet, kun myös Viro on päättänyt osallistua tempaukseen. Tipaton ei ole enää vain suomalaisten eikä edes tammikuun juttu. Itsensä haastaminen alkoholikysymyksissä kiinnostaa eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Iso-Britanniassa alkoholittomaan tammikuuhun kannustetaan Dry January -hyväntekeväisyystempauksen kautta.  Virolaiset puolestaan harjoittelivat jo lokakuussa Sober Octoberin merkeissä. Suomessakin puhutaan muun muassa huikattomasta helmikuusta.

 

Tipaton on tempaus, johon suuri joukko suomalaisia lähtee automaattisesti. Vuodesta 2004 tempausta on edistänyt joukko sosiaali- ja terveysalan toimijoita ja vuodesta 2012 kampanjaa on koordinoinut EHYT ry. EHYT ry:n asiantuntijoiden puoleen voi kääntyä Tipattoman terveysvaikutuksiin liittyvissä kysymyksissä, tipattomaan liittyvien harhaluulojen askarruttaessa tai jos tipattoman yhteys työssä jaksamiseen ja työpaikkojen päihdehaasteisiin mietityttävät.

*TNS Gallup maaliskuu 2014
www.tipaton.fi
www.facebook.com/tipaton

Twitterissä #tipaton

 

Lisätietoja:

Kristiina Hannula,
johtaja, EHYT ry
p. 040 701 5207
 
Leena Sipinen
Koordinaatiopäällikkö, EHYT ry
p. 040 557 5057