OttoMitta ravintolassa – kampanja tukee mukavaa kesäjuhlintaa

Terassilla kyltti, jossa mainostetaan 0-prosenttista olutta autoilijoille.

OttoMitta ravintolassa -kampanjalla tavoitellaan lisää viihtyisiä ravintolailtoja ja kesäjuhlia niin ravintoloissa käyville asiakkaille kuin toiminnasta vastaavalle elinkeinonharjoittajalle. Kampanja on osa Terassipakka -toimintaa. Pakka -toimintamalli on paikallista ehkäisevää työtä, jonka painopiste on alkoholin, tupakan ja rahapelien saatavuuteen puuttumisessa.

Kahden arki-illan aikana jalkauduttiin 25 helsinkiläiselle ja 17 vantaalaiselle terassille. Keskustelujen lisäksi ravintoloihin jaettiin vessojen peileihin tarkoitettuja tarroja, joiden tavoitteena on kannustaa asiakkaita seuraamaan omaa alkoholin käyttöään. Tarroja on kahdella eri tekstillä: Näytät tosi hyvältä – näytä aamullakin ja Olet loistavaa seuraa – ole sitä koko ilta. Henkilökunnalle jaettiin kampanjan rintanappeja ja pöydille lasinalusia. Lasinaluset saivat erityistä kiitosta ravintoloitsijoilta.

Ravintoloissa esiteltiin myös maksutonta OttoMitta-sovellusta, jonka avulla voi seurata omaa alkoholinkäyttöään, tunnistaa riskit ja saada tukea muutokseen omilla ehdoillaan. Osoite OttoMitta-sovellukseen löytyy kampanjan tarroista ja lasinalusesta.

”Terveempään suuntaan juominen on mennyt”

Kierroksella havaittiin, että ravintoloiden henkilökunta suhtautuu hyvin alkoholittomiin vaihtoehtoihin. Osassa ravintoloita alkoholittomana vaihtoehtona tarjottiin vettä ja virvoitusjuomia, mutta valtaosassa löytyi myös alkoholittomia oluita ja siidereitä sekä alkoholittomia drinkkejä. Monessa paikassa henkilökunta kertoi alkoholittomien tuotteiden valikoiman laajentuneen ja että nykyään tarjolla on muun muassa alkoholittomia erikoisoluita.

”Ei ihmiset Helsingissä osta pelkkiä limuja, vaan haluavat kivoja alkoholittomia drinkkejä.”

Henkilökunnan mukaan asiakkaat haluavat maistella erilaisia juomia ja arvostavat määrän sijaan laatua. Erityisesti nuorten alkoholinkäyttö on siistiytynyt ravintoloissa.

”Nuoret ovat fiksumpia kuin me oltiin. Nyt ostetaan laadukkaampaa ja vähemmän, ei haluta olla kännissä.”

Asiakkaiden vedenjuonti on ravintoloiden henkilökuntien mukaan selkeästi kasvanut ja vettä onkin monessa paikassa tarjolla ilmaiseksi ja vapaasti haettavissa tiskiltä.

Sitaatit terassien henkilökunnilta.

Helsingin Pakka-työssä toimii moniammatillinen Pakka-ohjausryhmä, jossa on mukana kaupungin eri sektoreiden työntekijöiden lisäksi myös Helsingin poliisin ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston edustajat sekä järjestöistä EHYT ry. Pääkaupunkiseudun Pakka-tarjontatyöryhmässä ovat edellisten lisäksi mukana päivittäistavarakaupan edustajat. Helsingin kaupungin ehkäisevä työ koordinoi Helsingin Pakka-toimintaa yhdessä Klaari-Helsingin kanssa.

Lue lisää: www.ehyt.fi/ottomitta-ravintolassa

Lisätietoja:

Anne Mikkola
Aluekoordinaattori, EHYT ry
anne.mikkola@ehyt.fi
p. 044 055 9920

Aija Blad
Klaari-koordinaattori/läntinen alue, Helsingin kaupunki
aija.blad@hel.fi
p. 050 377 3476

Kati Tervo
Erityissosiaaliohjaaja Päihdepalvelut, Vantaan kaupunki
kati.tervo@vantaa.fi
p. 040 593 9202