Kaikki ovat tervetulleita E-Elokoloon!

Rautalanka-aita, jossa virkkausgraffiti, missä lukee englanniksi Stay safe.
Kuva: Minna Lehtinen / EHYT ry

EHYTin Elokolot ovat päihteettömiä matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joihin jokainen on tervetullut. Tänä syksynä olemme luoneet myös verkkoon paikan, E-Elokolon, jossa voi kohdata muita ihmisiä turvallisesti verkon kautta.

Keväällä EHYTin kohtaamispaikat suljettiin tilapäisesti koronaviruksen leviämisen estämiseksi. joten Tampereella toimiva Mielikahvila-hanke lähti koordinoimaan etätoimintaa. Etäkahvilassa pidettiin niin vapaamuotoisia keskusteluhetkiä kuin erilaisia liikunta- ja taidetuokioita.

”Etäkahvilasta syntyi idea laajemmalle E-Elokolo-hankkeelle”, kertoo suunnittelija Timo Glad EHYT ry:stä.

Verkkotoiminta tuo ohjelmaa myös iltoihin

E-Elokolo toimii varsinaisen kohtaamispaikkatoiminnan rinnalla päivisin, mutta tuottaa toimintaa myös iltaisin. Sekä verkossa että paikan päällä Elokolojen työntekijät ja vapaaehtoiset tarjoavat keskusteluseuraa, neuvovat arkisissa pulmissa tai antavat asiointitukea. Pyrkimys on myös vahvistaa kävijöiden valmiuksia etsiä omaa paikkaa myös muualta yhteiskunnasta. Verkko tuo huomattavasti laajemmat mahdollisuudet toiminnalle, koska Elokoloja on tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla sekä Turussa ja Lahdessa.

”Toiminta-ajatus on sama kuin fyysisissäkin Elokoloissa, mutta kaikki eivät voi tai halua lähteä korona-aikana ihmisten ilmoille. Tarkoitus on tällä tapaa tarjota silta toisten ihmisten luo ja helpottaa yksinäisyyttä”, Glad sanoo.  

Kohtaamispakkojen ajatuksena on, että jokainen kävijä on yhtä arvokas. 

”Tarjolla on tietoa riippuvuuksista ja tukea muutokseen, jos itse haluaa päästä alkuun tällä tiellä. Esimerkiksi chat-keskustelujen kautta voimme tarjota erilaisen tavan pohtia omaa alkoholinkäyttöä ja kanavan, jossa pohdinnalle saa tukea”, Glad sanoo.

Digitaidoissa  tarvitaan tukea

E-Elokolo on kokeiluhanke, jossa pyritään löytämään toimivia tapoja etäkohtaamisiin. Se toimii vahvasti kohtaamispaikkatoiminnan rinnalla, eikä tarkoituksena ole syrjäyttää varsinaista kohtaamispaikkatoimintaa.

”Vaikka moni otti digiloikan keväällä, on monella vielä laajalti haasteita digitaidoissa ja laitteiden käytössä tai laitteita ei välttämättä ole”, EHYTin kohtaamispaikkatyöntekijä Terhi Niemelä sanoo.

Fyysiset kohtaamispaikat vastaavat haasteisiin tarjoamalla laitteita ja asiointitukea.  

E-Elokolon Aamukahvihetket alkavat torstaina 8. lokakuuta kello 9 Lahden Elokolosta, johon voi osallistua myös videoyhteydellä. Tarkoitus on jutella kahvikupin äärellä etänä sekä Lahden että muun maailman ajankohtaisista asioista ja tutustua kohtaamispaikkojen porukoihin. Syksyllä kahvihetket jatkuvat eri Elokoloista, tieto löytyy tulevaisuudessa osoitteesta www.elokolo.fi Olet tervetullut mukaan toimintaan!