EPT-verkosto: Tipattomat ja alkoholittomat kuukaudet suosiossa myös maailmalla

Tipaton tammikuu 2020: Löydä uusia tottumuksia!

Englannissa ja Australiassa Tipatonta vietetään tammikuussa nimellä Dry January, ”kuiva tammikuu”. Tanskassa tempaus tunnetaan nimellä Hvid Januar. Monissa maissa alkoholitonta kuukautta vietetään eri aikaan: Unkarissa marraskuussa Sober November -nimellä, Virossa syyskuussa Septembris ei joo
-kampanjana. Septembris ei joo on vapaasti suomennettuna ”Syyskuussa ei juoda”.

Alankomaissa kampanjoidaan korkin kiinni laittamisen puolesta maaliskuusta alkaen 40 päivän ajaksi, ja myös Sloveniassa kehotetaan 40 päivän alkoholipaastoon ennen pääsiäistä.

– Usein alkoholittomien kuukausien kampanjat ovat kansalaisten itsensä aloittamia. Esimerkiksi Viron Septembris ei joo -kampanja on saanut alkunsa 2000-luvun alussa yliopiston nuorten keskuudessa, sanoo NordAN-järjestön (Nordic Alcohol and Drug Policy Network) toimitusjohtaja Lauri Beekmann.

Beekmann jatkaa, että alkoholittomuuskampanjat ovat monelle keino säästää rahaa sekä miettiä omaa alkoholinkulutusta ja alkoholin terveysvaikutuksia. Joissakin maissa kampanjoiden yhteydessä kerätään samalla rahaa hyväntekeväisyyteen.

– Englanninkielellä nimetyt kampanjat leviävät myös muihin maihin helpommin. Esimerkiksi Dry January on laajalti tunnettu kampanja, Beekmann sanoo.

Suomessa vietettävä Tipaton tammikuu on tiettävästi saanut alkunsa jo vuonna 1942, jolloin Propaganda-Aseveljet -järjestö järjesti Tipattoman kampanjan. Tipattomasta onkin muodostunut perinne, jonka suosio on kestänyt vuosikymmeniä.

 

Tammikuussa 2020 Tipattoman teemana on alkoholin rooli erilaisissa tavallisissa, arkisissakin tilanteissa. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry koordinoivat Tipattoman tammikuun viestintätoimia. 

Lisätiedot: www.tipaton.fi ja viestinnän asiantuntija Maaret Väkinen, p. 050 327 0009 tai maaret.vakinen@ehyt.fi

Lähde: https://alcoholcampaign.org/category/dry-month-campaign/