Ilmiökahvilat

EHYTin Ilmiökahvila-malli auttaa etsimään yhteisiä ratkaisuja paikallisesti esiin nousevaan ilmiöön, esimerkiksi päihteiden käyttöön liittyvään ongelmaan. Yhteisen pöydän ääreen kutsutaan monipuolisesti niitä toimijoita, joita käsiteltävä ilmiö jollain tapaa koskettaa; vaikkapa sosiaalialan ammattilaisia, nuoria, vanhempia, kirjaston työntekijä ja lähikaupan kauppias. Ilmiökahvilassa jokainen on oman näkökulmansa asiantuntija.

Kuvassa kahvikuppi ja muistilehtiö.

Ilmiökahviloissa keskustellaan paikallisesta ajankohtaisesta ilmiöstä. Keskustelun kautta hahmotetaan, keitä ilmiö koskettaa ja minkälaista osaamista ja näkökulmia eri toimijoilta löytyy ilmiöstä. Jos kyse on ongelmasta, niin mietitään, minkälaisia keinoja ja motivaatiota on käytössä sen taltuttamiseksi.  

Ilmiökahvila-tapahtumilla tuetaan paikallista ehkäisevää päihdetyötä. EHYT on kutsunut kokoon ja vetänyt ilmiökahviloita esimerkiksi päihteidenkäytön muutoksista korona-aikana, asunnottomuudesta, nuorten nuuskan käytöstä ja päihteiden julkikäytöstä. Jos olet kiinnostunut ehdottamaan aihetta, niin ota yhteyttä oman alueesi asiantuntijaan.

Erinomaista, että saatiin eri alojen ammattilaisten ja toimijatahojen näkemyksiä tärkeään aiheeseen liittyen.

Laaja moniammatillinen ryhmä koolla saman aiheen tiimoilta, antaa hyvän yleiskäsityksen siitä missä mennään.

Oppilaskunnan ääni on aina tärkeää ja rohkeat nuoret kertoivat omakohtaisista kokemuksista.

palautteita ilmiökahvilaan osallistuneilta