Vapaaehtoiset jakoivat EU:n ruoka-apua Elokolossa Helsingissä

Ruokajakelu Elokolossa.

”On hienoa, että tällaista mahdollistetaan. Tarvetta tälle on”, sanoo Pauliina Railio, yksi ruoka-apua jakaneista vapaaehtoisista.

Nyky-Suomessa melkein kuka tahansa saattaa joutua tilanteeseen, jossa rahat eivät riitä edes perustarpeisiin.

”Eniten apua hakevat lapsiperheet ja 50–60-vuotiaat ihmiset”, arvioi Pirjo Mohamed, Kontulan Elokoloa pyörittävän Eloset ry:n puheenjohtaja.

EU:n ruoka-apua jaettiin viimeksi Kontulassa keväällä, jolloin Elokolo avattiin. Ruuanjaossa Kontulan Elokolon ja Eloset ry:n apuna ovat paikalliset asukkaat. He pakkasivat ruuat kasseihin jo edellisillä viikoilla, jotta jako sujuu. Sämpylä- ja vehnäjauhoja ei pakattu kassiin, vaan sellaisen sai mukaansa, jos sille oli käyttöä.

Vapaaehtoiset Satu Jäppinen ja Pauliina Railio
Vapaaehtoiset Pauliina Railio ja Satu Jäppinen.

”Tänne on helppo tulla”

Vielä vuosia sitten jokaisen ruoka-avun hakijan henkilöllisyys tarkistettiin raportointia varten. Nyt riittää, että kävijöiden lukumäärä kirjataan. Jakopisteestä sivummalla Railio pitää tukkimiehen kirjanpitoa ja kertoo, että anonyymius on tärkeää.

”Viimeksi teimme tätä tuossa pöydän ääressä, ja moni tuntui vaivaantuvan siitä”, hän sanoo.

Myös tila on katseilta piilossa: Kuluvan vuoden huhtikuussa avattu Kontulan Elokolo toimii kerrostalon kerhotilassa, eikä ruoka-apua tarvitse jonottaa ulkona.

”Jos olet elämässäsi tehnyt duunia ja olet sellainen keskivertokansalainen, niin tänne on helppo tulla. Jos näitä ihmisiä katsoo, niin ei niitä kadulta erota,” Railio sanoo.

Moni hakijoista tulee läheisistä, isoista vuokrataloista. Naapurit tuntevat toisensa, joten ruokakassin noudon yhteydessä vaihtuu usein muutkin kuulumiset. Jopa reseptit.

”Kiitoksia paljon”, huikkaa eräs hakija ovelta.

”Joo, hienoa työtä”, säestää toinen.

Päihteetön kohtaamispaikka Elokolo sijaitsee Kontulankaari 11:ssä.  Elokoloja on myös Helsingin Kalliossa, Hyvinkäällä, Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Pirkkalassa.

Lisätietoja: Elokolot ja kohtaamispaikat

Lisätietoja Euroopan Unionin ruoka-avusta