Uusi opas päihteidenkäytön ja rahapelaamisen hallintaan

Graafinen kuva, jossa kerrotaan, etttä suomi.fi-palvelusta löytyy tukea, jos alkoholi, lääkkeet, huumeet tai rahapelaaminen hallitsee elämääsi.

Suomi.fi-verkkopalvelussa on julkaistu uusi opas, joka tarjoaa neuvoja omasta päihteiden käytöstä tai rahapelaamisesta huolestuneille. EHYT on ollut mukana oppaan suunnittelussa.

Opas neuvoo, miten oman tilanteen ymmärtämisessä pääsee alkuun ja mistä saa tukea ja apua alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käytön tai rahapelaamisen hallintaan. Oppaan suunnittelussa on ollut mukana järjestöjä ja viranomaisia sekä vertaistukea tarjoavia tahoja.

Oppaassa käyttäjä voi alussa antaa nimettömänä taustatietoja tilanteestaan tai valita itselleen mielenkiintoisia aiheita. Näiden valintojen perusteella käyttäjälle valikoituu sopivaa sisältöä: ohjeita sekä tietoa tarjolla olevista palveluista ja vertaistuesta.

”Opas auttaa oman tilanteen ymmärtämisessä ja arvioinnissa sekä ohjaa tarvittaessa avun pariin”, kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg.

”Esimerkiksi alkoholin ongelmallista käyttöä on monenlaista. Oppaasta selviää mitä on alkoholin riskikäyttö, mitä haitallinen käyttö, ja milloin taas puhutaan alkoholiriippuvuudesta.”

Omaan ongelmaan havahtuminen voi herättää myös monenlaisia kysymyksiä. Mistä saan apua? Millaista hoitoa on olemassa? Kenelle ongelmasta tulisi kertoa? Oppaaseen on koottu vinkkejä oma-apuun sekä auttavia tahoja, joiden puoleen voi kääntyä, mikäli oma tilanne herättää huolta.

Tutustu oppaaseen

Alkoholi-, huume ja rahapeliongelmaa käsittelevän oppaan suunnittelussa ovat olleet mukana A-kilinikkasäätiö, Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry, Peliklinikka / Tieto- ja tukipiste Tiltti, Sininauhaliitto ry, Suomen Päihderiippuvaiset ry sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tutustu suomi.fi-oppaaseen.

”Jos haluat keskustella oppaan herättämistä ajatuksista, tilanteestasi ja vaihtoehdoistasi luottamuksella, voit aina myös soittaa EHYTin Päihdeneuvontaan”, Åberg vinkkaa.

Maksuttomassa Päihdeneuvonnan numerossa 0800 900 45 saat apua päihdetyön ammattilaisilta ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Soittaminen on anonyymia ja luottamuksellista.