TNS-Gallup selvitti: Kohtuukäyttäjä ei juo kerralla neljää alkoholiannosta enempää

Koriste.

Usein toistuva alkoholinkäyttö ei suomalaisten mielestä ole kohtuukäyttöä. Harvempi kuin joka neljäs (22 %) ajattelee, että kohtuukäyttäjä voi juoda alkoholia useamman kerran viikossa. Tavallisimmin ajatellaan, että alkoholia voi juoda kerran viikossa (31 %) tai muutaman kerran kuukaudessa (35 %). Naisista 51 prosenttia ja miehistä 40 prosenttia ajattelee, ettei viikoittainkaan toistuva alkoholinkäyttö enää ole kohtuukäyttöä.

Kohtuukäyttöön ei suomalaisten mielestä myöskään kuulu säännöllistä humalajuomista. Krapulaan asti kohtuukäyttäjä voi suomalaisten mielestä juoda korkeintaan muutaman kerran vuodessa. Tiedot käyvät ilmi TNS Gallupin kyselytutkimuksesta, johon vastasi helmikuussa 978 suomalaista.

Kohtuukäyttäjä ei humallu eikä tissuttele, lähes puolet hyväksyy ruokaviinit

Vain joka kymmenes (11 %) näkee, että kohtuukäyttöön voi kuulua usein toistuva humalajuominen viikonloppuisin. Kuusi prosenttia hyväksyisi kohtuukäyttäjälle humalajuomisen myös arkena, jos siitä ei aiheudu suurempaa haittaa työnteolle. Nuoret suhtautuvat humalajuomiseen sallivammin kuin vanhemmat. Alle 35-vuotiaista ja opiskelijoista noin neljännes ajattelee, että viikonloppuihin rajoittuva humalajuominenkin voi olla kohtuukäyttöä.

”Tissutteluun” suomalaiset suhtautuvat lähes yhtä kriittisesti kuin humalajuomiseen. Vain reilu kymmenesosa suomalaisista (12 %) ajattelee, että kohtuukäyttäjä voi ottaa muutaman lasillisen useana arki-iltana viikon mittaan. Sillä ei ole eroa, juodaanko nuo lasilliset kotona vai ravintolassa.

Ruokailun yhteydessä nautittuun viiniin tai olueen ei suhtauduta aivan yhtä kriittisesti – 42 prosenttia suomalaisista ajattelee, että kohtuukäyttäjä voi nauttia viiniä tai olutta aterialla useammankin kerran viikossa. Miesten ja naisten näkemyksissä on kuitenkin iso ero: miehistä 54 prosenttia ja naisista vain 30 prosenttia näkee, että viini tai olut sopii kohtuukäyttäjän ruokapöytään. Pääkaupunkiseudulla ruokaviiniä pidetään todennäköisemmin kohtuukäyttönä (53 %) kuin muualla Suomessa.

Kuinka usein sitten kohtuukäyttäjälle sallitaan krapula? Tavallisimmin suomalaiset ajattelevat, että kohtuukäyttäjä voi olla krapulassa pari kertaa vuodessa (34 %). Lähes yhtä moni (30 %) pitää krapulaa kerran kuukaudessa kohtuullisena. Kuusi prosenttia ajattelee, että kohtuukäyttäjä voi olla krapulassa viikoittainkin.

Alkoholinkäyttöön suhtaudutaan kriittisesti, mutta se koetaan yksityisasiaksi

Kaksi kolmesta suomalaisesta (66 %) sanoo, että heitä joskus nolottaa ajatella, miltä suomalainen alkoholinkäyttö näyttää ulkomaalaisten silmin. Lähes joka toinen (46 %) kantaa joskus huolta siitä, miten alkoholinkäyttö vaikuttaa omaan tai läheisen terveyteen. Vain harva (17 %) uskoo, että alkoholi tosiasiassa on terveellisempää kuin yleensä väitetään. Mutta vaikka suomalaiset suhtautuvat ilmeisen kriittisesti alkoholiin, se myös koetaan vahvasti yksityisasiaksi. Kaksi kolmesta (62 %) on vähintään jokseenkin samaa mieltä siitä, että alkoholinkäyttö on jokaisen yksityisasia.

Miesten ja naisten asenteissa on selvä ero – miehet suhtautuvat naisia selvästi vapaamielisemmin useinkin toistuvaan alkoholinkäyttöön. Samoin merkittävä ero on siinä, miten alkoholinkäytöstä ajatellaan pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa. Kolmas selkeä ero on eri ikäryhmien ajatuksissa kohtuukäytöstä. Nuoremmissa vastaajaryhmissä humalajuominenkin hyväksytään osaksi kohtuukäyttöä useammin kuin yli 35-vuotiaiden ikäryhmissä.

– Tässä toki taustalla voi olla ero myös elämäntilanteessa. Humalajuomisen ei ehkä nuorena koeta haittaavan arkielämää samalla tavalla kuin vanhempana. Mutta kun Suomessa on tavattu toivoa, että alkoholikulttuuri muuttuisi fiksummaksi uusien sukupolvien myötä, ei ole kovin hyvä uutinen, että nuorissa ikäryhmissä humalajuomisen ”normaalius” nousee näin selkeästi edelleen esiin, harmittelee EHYT ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

– Mutta yleisesti ottaen suomalaisten tiukka suhtautuminen alkoholin kohtuukäytön rajoihin yllätti ainakin EHYT ry:n. Voisi tiivistää, että suomalaisten mielestä kohtuukäyttäjän sopii juoda korkeintaan neljä annosta suunnilleen joka toinen viikko. Pari kertaa vuodessa – ehkä juhannuksena ja pikkujoulujen jälkeen – saa sitten vähän kärsiä krapulastakin, Sari Aalto-Matturi toteaa.

Lisätiedot:

Sari Aalto-Matturi
toiminnanjohtaja EHYT ry
p. 0400 508 234