Tipattoman juju on opetella muistamaan kohtuus läpi vuoden

Katuvilinää.
 – Alkoholiton ajanjakso on tärkeä tukikeino, kun tavoitteena on mahdollisimman energinen olo, toteaa yksilövalmennuksen koordinaattori Kimmo Tolvanen Forever-kuntokeskusketjusta. Terveysspurtti tai pitempiaikainen elämäntapamuutos merkitsee yleensä muutosta myös alkoholinkäyttöön. Tipaton tammikuu on opettelua alkoholin kohtuukäyttöön.

Onko tipattomuus turhaa, jos alkoholia tulee juotua hyvin harvoin ja vuoden rankemmatkin juhlinnat ovat yhden käden sormilla laskettavissa? Alkoholia runsaasti käyttävä huomaa tipattoman terveysvaikutukset välittömästi. Kunto kohenee, kilot karisevat, unen laatu paranee ja ajattelu sekä keskittymiskyky terävöityvät.  Myös maksa kiittää palautumisajasta. Alkoholia vähän käyttävä ei välttämättä huomaa kehossaan näin ravisuttavia muutoksia, vaikka esimerkiksi unen laatu paranee, jos jättää yömyssyt pois. Terveyden asiantuntijat korostavatkin, että tipaton on ennen kaikkea mahdollisuus tutkailla alkoholin roolia omassa elämässä.

Aliarvioitko sinäkin juomasi määrät?

Tolvasen mukaan tipattomuus on hyvää aikaa arvioida itseään alkoholin kuluttajana.  Tuleeko juotua kohtuudella vai kuluuko alkoholia reippaammin illanistujaisissa ja arki-iltaisin TV:n ääressä? Tipattoman aikana kohtuukäyttäjäkin huomaa helposti, että juomisen määrää ja kertoja tulee helposti aliarvioitua.

Tammikuun hyvinvointispurtti johtaa Tolvasen mukaan monen kohdalla pitempiaikaiseen elämäntapamuutokseen.

– On hienoa, että ihmiset innostuvat oman mielen ja kehon hyvinvoinnista. Sitoutuminen lyhyehköön ajanjaksoon on helpompaa ja onnistumisen kokemuksen pohjalta on hyvä rakentaa seuraavaa etappia.

Sama ajatusmalli pätee myös alkoholinkäyttöön.

– Parhaimmillaan tipaton tammikuu kannustaa alkoholinkäytössä kohtuuteen läpi vuoden, toteaa EHYT ry:n johtava erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen. Juuri tämä on Tenkasen mukaan tipattoman juju.

– Tipattomalle ryhdytään omasta henkilökohtaisesta päätöksestä, ei kenenkään pakottamana tai itsekuripisteistä kilpaillen. Kyse on oman alkoholinkäytön pohdiskelusta. Tämä on vaihde, joka on suorastaan suotavaa jättää päälle, Tenkanen kannustaa.

Tipattomalla kulutetut kalorimäärät tippuvat ja elimistön toiminta normalisoituu, mikä on Tolvasen mukaan tärkeää erityisesti painonhallintaprojekteissa.  Hänen mukaansa alkoholittoman jakson merkittävimpiä yksittäisiä hyötyjä on aika, jota liikkujalle vapautuu usein kaksi tai kolmekin päivää viikosta, kun kosteat illanistujaiset jäävät pois.

– Treenaamisesta menetetään helposti juhlapäivä, juhlintaa seuraava päivä ja energiatasoissa mitattuna usein kolmaskin päivä, toteaa Tolvanen. Myös sovitun ruokavalion noudattaminen on niinä päivinä hankalaa.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on edistänyt Tipaton tammikuu -tempauksen viestintää yhdessä muiden järjestötoimijoiden kanssa vuodesta 2012. Tempauksen verkkosivuilla www.tipaton.fi on tietoa muun muassa tipattomaan liittyvistä harhaluuloista ja terveysvaikutuksista. Myös EHYT ry:n asiantuntijoiden puoleen voi kääntyä Tipattomaan liittyvissä kysymyksissä. Twitterissä #tipaton.

EHYT ry on vahva ehkäisevän päihdetyön toimija, joka toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi, ja joka kokoaa yhteen alan merkittävät toimijat. Järjestö edistää korkeatasoista, tutkittuun tietoon ja kokemukseen perustuvaa yhteiskunnallista keskustelua päihdekysymyksistä. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja.

Lisätiedot:
 
Jenni Tikkanen
tiedottaja, EHYT ry
p. 050 438 3845
jenni.tikkanen(a)ehyt.fi
 
Kimmo Tolvanen
yksilövalmennuksen koordinaattori
Forever Hiekkaharju ja Forever Kerava
p. 040 832 6903
kimmo.tolvanen(a)foreverclub.fi