Testaa, mitä pelitapasi kertoo sinusta

Ihminen kännykällä.

EHYT ry:n aikuisten rahapelihaittoja ehkäisevä Arpa-projekti on tuottanut testin oman rahapelaamisen tarkastelemiseksi. Rahapelit ovat Suomessa koko kansan hupia – olemmehan maailman eniten pelaavien kansojen joukossa. Pelejä on jokaiseen makuun. Kaikki eivät pelaa samoista syistä. Arpa-projektin testin avulla voit neljään helppoon kysymykseen vastaamalla kokeilla, mitä pelitapasi kertovat sinusta. Testin löydät osoitteesta www.bit.ly/pelielain.

Arpa-projekti tukee aikuisten rahapelaamisen hallintaa. Projekti tuottaa tietoa ja välineitä haitallisen riskipelaamisen tunnistamiseen ja haittojen ehkäisyyn. Projekti toimii työelämässä, kansalaisjärjestöissä, sosiaalisessa mediassa sekä tuomalla rahapelihaittojen ehkäisyn osaksi muuta ehkäisevää työtä. Projekti toteutetaan vuosina 2015–2017 ja sitä rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Lisätietoja löydät osoitteesta www.ehyt.fi/arpa-projekti.

Rahapelaaminen elää puheissa ja otsikoissa lähinnä kahdella tavalla: uskomattomina voittotarinoina tai traagisina kertomuksina tappioista. Suurimmalle osalle pelaajista kumpikaan ei ole tuttua, joten valtaosa ilmiöstä jää näkymättömiin. Testin tarkoitus on myös haastaa ihmisiä kertomaan, mitä muuta rahapelaaminen ilmiönä pitää sisällään.

Arpa-projekti kutsuu testin tehneitä kertomaan, miten testitulos osui omalla kohdalla oikeaan tai miten sen osuvuutta voisi parantaa. Keskustelua käydään Twitterissä hashtagilla #pelieläin ja Facebookissa Arpa-projektin sivulla. Facebookissa arvotaan leffalippuja testikampanjan aikana viikoilla 7-10 keskusteluun osallistuneiden kesken.

Asiantuntijan vinkit fiksuun rahapelaamiseen:

  1. Pelaa rahapelejä vain sen verran, kuin sinulla on varaa hävitä.
  2. Kuluta rahapeleihin vain vapaa-ajan menoihin tarkoitettua rahaa.
  3. Paras keino hallita omaa rahapelaamista on budjetoida pelaamiseen tarkoitetut rahat ennalta ja pysyä budjetissa.
  4. Tiedä, mitä pelaat. Opettele ymmärtämään, miten pelaamasi peli toimii ja miten se tuottaa järjestäjälleen rahaa.
  5. Muistuta itseäsi tappion hetkellä siitä, että hävityt rahat eivät ole enää sinun. Yleisin haittoja aiheuttava pelitapa on sellainen, jossa pelaaja yrittää niin sanotusti hakea omiaan takaisin. Kierteeseen joutumista ehkäisee kohta 2.

 

Lisätietoja

Sanni Nuutinen

projektiasiantuntija Arpa-projekti

p. 050 918 9430, sanni.nuutinen(a)ehyt.fi

@arpaprojekti