Syödään yhdessä!

aamu ja auringonnousu pellolla.

Kerran kuussa Turun Elokolossa katetaan brunssiaamiainen, jota voi tulla nauttimaan kuka tahansa yhdessäoloa kaipaava. Kyse on Yhteinen keittiö -toiminnasta, jonka tavoitteena on edistää yhteisöllisyyttä, vähentää eriarvoisuutta ja kannustaa omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Mottona on, että elämä on parempaa yhdessä nautittuna. Turussa toiminta alkoi vuoden 2018 alussa, ja siitä vastaavat EHYT ry:n lisäksi Turun ja Kaarinan seurakuntien diakoniakeskus sekä Turun seudun TST ry.

Yhteisen keittiön idea on EHYT ry:n aluetyöntekijän Liisa Äyrään mukaan otettu hyvin vastaan. Maksuttomalla aamiaisella käy vaihteleva joukko ihmisiä, yleensä toistakymmentä henkeä.

– Aluksi väkeä oli vähemmän, mutta sen jälkeen pöydän ympärys on täyttynyt tasaisesti. Meillä on hyvin pienet tilat, joihin ei kerralla mahdu suurta määrää, hän kertoo.

Aamiaisiin liittyy aina jokin teema, josta paikalle kutsuttu vierailija alustaa. Keskustelua on käyty muun muassa hävikkiruoasta sekä edunvalvontaan liittyvistä asioista.

 

Kaunis kattaus puoli ruokaa

EHYT ry:llä on Yhteisen keittiön toimintaa myös Helsingin Kalliossa toimivassa Elokolossa, jossa kävijöiden kanssa valmistetaan keittolounasta kahdesti kuussa. Turussa brunssi syntyy työntekijöiden voimin, mutta joskus osallistujat auttavat esimerkiksi hedelmien pilkkomisessa tai pöydän kattamisessa.

– Teemme pöydästä tavallista juhlavamman, jotta se poikkeaa arjesta ja sen ääreen on mukava istua. On nätti pöytäliina ja koristelua, esimerkiksi syksyllä oli iloisen värisiä lehtiä ja oksia, Äyräs kertoo.

Aamiaiselle tulevista suurin osa eläkeikäisiä, mutta Elokolon muussa kävijäkunnassa on nuorempiakin. Monen elämään voi liittyä työttömyyttä, asunnottomuutta tai päihteiden käyttöä. Suurin yhdistävä tekijä on kuitenkin yksinäisyys.

– Juttukaverin puute on yleistä. Moni haluaa kertoa elämäntarinaansa ja jutella myös jokapäiväisistä, arkisista asioista. Esimerkiksi paikalliset rakennushankkeet ja muut ajankohtaiset uutiset ovat yleisiä keskustelunaiheita.

 

Vertaistuesta voimaa

Turun Elokoloa ylläpitävät EHYT ry ja Turun Alueen Elämäntapayhdistys. Päihteettömässä kohtaamispaikassa voi lukea lehtiä, käyttää tietokonetta ja nauttia edullista puuroa ja kahvia sekä kerran viikossa tarjolla olevaa kotiruokalounasta.

– Lisäksi puhelintamme voi käyttää virastopuhelujen soittamiseen. Monella kävijällä on prepaid-liittymä, jonka arvo ei riitä jonottamiseen. Ja jos joku tarvitsee apua, ohjaamme ja neuvomme eteenpäin.

Kävijöiden kesken on Äyrään mukaan hyvä henki, ja vertaistuki näyttää usein voimansa.

– Kaikki tukevat ja auttavat toisiaan. Kun joku kertoo ongelmistaan, parhaat neuvot tulevat usein viereisestä pöydästä.

 

Teksti: Helinä Kujala