SuomiAreenassa rahapelimyytit murtuivat

MTV-lava.

– Kuinka moni pelaa kolikkopelejä? Taputtakaa, jos pelaatte!

Useat taputtavat. Eikä tuo ole ihme, sillä suurin osa suomalaisista on ainakin joskus kokeillut rahapelaamista.

Pilvinen sää ei väenpaljoutta tai naurua vähentänyt Porin torilla, kun keskiviikkona 13.7. MTV-lavalla EHYT ry:n Myytinmurtajissa stand-up -koomikot Antti Haapala ja Riku Sottinen ottivat käsittelyynsä rahapelaamiseen liittyvät myytit.

Sottinen ja Haapala puhuivat pelurin harhasta. Siinä pelaaja yhdistää erillisten tapahtumien tulokset toisiinsa ja ennustaa niiden perusteella seuraavia tapahtumia. Esimerkiksi loton tai ruletin aikaisempien arvontojen numeroita ja niiden esiintymisen määrää saatetaan seurata ja sen perusteella tehdä valintoja seuraavalla pelikierroksella. Todellisuudessa edellinen arvontakierros ei vaikuta seuraavaan. Rahapelien toimintalogiikan ja todennäköisyyksien ohittaminen onkin yksi yleisimmistä rahapelaamiseen liittyvistä vinoutuneista ajattelulogiikoista.

Mieltä lämmitti Sottisen ja Haapalan esityksessä etenkin ”melkein voitin” -myytin rinnastus siivoamiseen. ”Melkein voitto” saa monet jatkamaan pelaamista, sillä täpäräksi koettu tilanne kutkuttaa ja koukuttaa. Todellisuudessa rahapeleissä ”melkein voitto” tarkoittaa, että hävisit. Rahapeleissä on vain voittoja tai häviöitä. Siispä:

– Jokainenhan sen nyt tietää, että jos mä melkein siivosin, niin enhän mä silloin kyllä siivonnut!

Oman osansa esityksessä saivat myös suomalaiset lottovoittajat. Vanhan sananlaskun – kel’ onni on se onnen kätkeköön – mukaisesti Sottinen ja Haapala heittivät:

”Lottovoittajat ovat ehkä kaksi viikkoa Turkissa. Mutta eivät kolmea, etteivät naapurit näe.”

Lopussa koomikot pyysivät pelaajia vetoamaan rahapelikoneiden robotisoituihin tunteisiin liioittelun keinoin. Viimeistään nyt jokainen ymmärsi, ettei automaatille lepertely näytä kovin järkevältä vaihtoehdolta.

– Paijatkaa ja silittäkää niitä, puhukaa niille! Tai ehkä lyökää. Ehkä ne sitten antavat teille enemmän.

Keskiviikon rahapeliteema EHYT ry:n teltalla ja MTV-lavan Torivartissa tarjosi meille rahapelihaittojen ehkäisemisen parissa työskenteleville loistavan mahdollisuuden kansankielisen pelisivistyksen jakamiseen. Maanantaina SuomiAreenassa rikottiin avauspäivän kävijämääräennätyksiä, mutta runsaasti kohtaamisia riitti keskiviikollekin. Kiitos juuri sinulle, jos kohtasimme MTV-lavalla komiikan tai EHYTin teltalla Rahapelieläin –testin parissa SuomiAreenassa.

 

Salla Karjalainen

Projektiasiantuntija

Arpa-projekti