Smokefree-kilpailun voitot Helsinkiin, Sipooseen, Lammille ja Tampereelle

Ilmapallot taivaalla.

EHYT ry:n Smokefree-kilpailu on valtakunnallinen kouluille ja vapaa-ajan harrasteryhmille suunnattu tapa ehkäistä nuorten nikotiinituotteiden käyttöä. Kilpailussa koululuokat ja harrasteryhmät sitoutuvat olemaan käyttämättä tupakka- ja nikotiinituotteita puoli vuotta. Tällä kaudella kilpailuun osallistui 1 084 koulu- ja harrasteryhmää ympäri Suomen, yhteensä 19 700 nuorta.

Kilpailukauden päätteeksi järjestetyssä arvonnassa onni suosi 7.-luokkalaisten sarjassa Hakkalan koulun ryhmää 7-9F Lammilta. 8.-luokkalaisten voitto osui Tampereelle Sammon koulun 8F:lle ja 9.-luokkien sarjassa voiton vei Sipoonjoen koulun 9D-luokka.

 Sipoonjoen koulun 9D

”Voitto ja palkinto tulivat täysin yllätyksenä. Oli kunnia voittaa! Ei ollut vaikeaa pysyä erossa nikotiinituotteista, vaikka monet koulussamme käyttävät nuuskaa ja tupakkaa”, kommentoivat Sipoonjoen koulun 9D-luokkalaiset kuultuaan voitosta.

Tällä kaudella kilpailu laajeni nuorten vapaa-ajan toimintaan, joten myös harrasteryhmät pystyivät osallistumaan. Tässä sarjassa voitto osui HNMKY Taekwondon kisaryhmälle Helsinkiin. Kukin voittajaryhmä saa tuhannen euron rahapalkinnon.

Osallisuus ja kriittinen ajattelu tärkeitä

Smokefree-kilpailu järjestetiiin ensimmäisen kerran vuonna 1989. Kisa perustuu siihen, että ryhmän kaikki osallistujat sitoutuvat tavoitteeseen eli nikotiinittomuuteen vapaaehtoisesti. Tarkoituksena on kannustaa keskustelemaan teemasta ja herätellä nuorten kriittistä ajattelua. Positiivisuus ja nuorten osallisuus ovat tärkeitä elementtejä. Nikotiinittomuuden edistäminen mielletään koko yhteisön asiaksi, josta myös kaikilla nuorten kanssa toimivilla aikuisilla on vastuu. 

 Hakkalan koulun 7.-9.F

”Ryhmällä ei ole ollut haasteita kilpailuun osallistumisessa, koska kukaan ei ole koskaan tupakoinut tai käyttänyt muita tupakkatuotteita. Tämä on hyvin urheilullinen ja reipas luokka. Voitto on ollut huikea juttu, joka on otettu ilolla vastaan. Melkoiset riemunkiljahdukset kuultiin luokassa, kun luettiin voittoviesti”, kertoi erityisluokanopettaja Kati Heinonen Hakkalan koulusta Lammilta.

Vuoden 2017 kouluterveyskyselyn mukaan peruskouluikäisistä oppilaista tupakoi noin 7 prosenttia ja päivittäin nuuskaa käyttää 4,5 prosenttia. Nuuskaaminen on hieman yleisempää poikien kuin tyttöjen keskuudessa ja usein nuuskaa ja tupakkaa käytetään rinnakkain. Myös sähkösavukkeiden käyttö ja kokeilut ovat yleistyneet. (Kouluterveyskysely 2017, THL).

 Sammon koulun 8F