Puska: Ruotsin malli alkoholipolitiikassa parantaisi kansanterveyttä

Pekka Puska luennoimassa NordAN konferenssissa Helsingissä 14.10.2019.

Viime viikolla julkaistiin Alkon tilaama kansainvälinen tutkimus, jossa tutkittiin, mihin suuntaan suomalaisten terveys kehittyisi mikäli alkoholin myynnissä luovuttaisiin monopolista. Entä miten Ruotsin mallin kaltainen tiukempi alkoholipolitiikka vaikuttaisi suomalaisten kansanterveyteen?

EHYTin valtuuston puheenjohtaja, professori Pekka Puska puhuu tänään Raision kaupungintalolla järjestettävässä avoimessa yleisötilaisuudessa Suomen alkoholipolitiikan tiukentamisen puolesta.

”Maailman Terveysjärjestön WHOn kroonisten tautien ehkäisytyön strategia suuntautuu neljään väestön elintapa-asiaan: ravinto, liikunta, tupakka ja alkoholi. Nämä ovat myös Suomessa keskeiset terveyden avaimet. Ravinto on varmaan se tärkein kokonaisuus. Tässä asiassa muutokset Suomessa ovat pääsääntöisesti menneet hyvään suuntaan. Fyysinen aktiivisuus on vuosikymmenien kehityksessä vähentynyt, mutta arkiliikuntaan kiinnitetään nyt ilahduttavan paljon huomiota.”

Myös tupakointi on Puskan mukaan ”vähentynyt tavattomasti”.

”Suomi on hyvää vauhtia muuttumassa savuttomaksi. Uusien haitallisten nikotiinituotteisen, nuuskan ja sähkötupakan, yleistyminen tulee pyrkiä torjumaan. Ikävä kyllä viime vuosikymmenien kehityksen seurauksena alkoholin kulutus on kuitenkin edelleen varsin korkea ja aiheuttaa suuria kansanterveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia.”

Viime viikolla julkaistu professori Tim Stockwellin toteuttama kansainvälinen tutkimus laski, että alkoholi aiheuttaa vuosittain Suomessa yli 4 000 kuolemaa ja noin 46 000 sairaalakäyntiä. Sama tutkimus arvioi, että jos siirtyisimme Ruotsin kaltaiseen tiukempaan alkoholipolitiikkaan, vuotuiset kuolemat vähentyisivät noin 21 % ja sairaalakäynnit noin 33 %.

”Muutoksella olisi suuri merkitys myös sote-kustannusten kannalta. Viime vuosina usean veronkorotuksen myötä alkoholinkulutus on vähentynyt huippuvuosista jonkin verran. Alkoholilain muutos on hidastanut kehitystä, mutta terveystietoisuuden lisääntyessä ja uusien veronkorotusten myötä meillä on kaikki mahdollisuudet jatkaa myönteistä kehitystä. Tällä olisi valtavasti merkitystä kansanterveyden kannalta, kuten Ruotsin esimerkki osoittaa”, toteaa Puska.

Terveyden avaimet -luento Raision kaupungintalolla, Nallinkatu 2, ke 16.10.2019 klo 18, puhujana professori, LKT Pekka Puska. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Järjestäjä Terveys ry:n Raision alueyhdistys ry.

Lisätiedot:
Professori Pekka Puska, 040 7715571, pekka.puska@thl.fi