Periskooppi-chat laittaa nuoret puhumaan ihmissuhteista

pojat ja tytto ja skeittilauta.

Mikä tekee Periskooppi-chatista erityisen?

Periskooppi-chat on nuorisotyön tekemisen uusi muoto. Samalla kun nuoria näkee perinteisillä nuorisotaloilla, voi heitä kohdata yhtä enemmän myös verkossa. Netti ja sosiaalinen media ovat uusia yhdessä olemisen paikkoja ja nyt me haastamme kaikki verkon äärelle – yhdessä! Haluamme nuoret ja nuorten kanssa työskentelevät kirjaimellisesti yhteisen popcornkulhon äärelle keskustelemaan muiden kanssa ihmissuhteista ja niihin liittyvistä kysymyksistä.

Periskooppi-chat ottaa kirjaimellisesti sosiaalisen median haltuun. Facebookin ohella chat näkyy myös Instagramissa, YouTubessa ja Snapchatissa, erityisesti chatin juontajien omilla somekanavilla. Jokaiselle on tarjolla itselle sopivin seuraamisen ja osallistumisen muoto. Nuorille nämä ovat luontevia ja arkipäiväisiä yhteydenpidon ja viestimisen kanavia.

Chatin avulla pyritään avaamaan uusia portteja nuorten väliselle viestinnälle. Haluamme, että nuorilla on mahdollisuus sanoittaa epävarmuuden tunteensa ja puhua ikävistäkin ihmissuhteisiin liittyvistä kokemuksistaan. Samalla nuori saattaa nähdä, ettei hän olekaan yksin ajatustensa kanssa. Me aikuiset – niin nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset, vanhemmat kuin kaikki muutkin – haluamme kuulla nuorten omia ajatuksia aiheesta. Haluamme, että meistä jokainen ymmärtää paremmin toista ja antaa hänen kertoa ajatuksistaan ja kokemuksistaan siellä, missä se hänestä tuntuu kaikkein luontevimmalta. Monen nuoren kohdalla tämä paikka on nimenomaan verkko. Chatiin voi osallistua täysin anonyymisti, mikä mahdollistaa omien kysymysten ja ajatusten esittämisen rohkeasti.

Chatiin osallistuville nuokkareille lähetämme popcornia ja rekvisiittaa, joiden avulla keskustelun seuraaminen sujuu mukavissa merkeissä. Toivomme 22.4. linjoille nuorten lisäksi niin vanhempia, viestinnän ammattilaisia kuin toimittajiakin. Tarjolla on ainutkertainen katsaus nuorten tunteisiin, ajatuksiin sekä heidän tapoihin viestiä keskenään. Myös aikuiset tarvitaan mukaan keskusteluun. Tässä chatissa jokainen pääsee ääneen! Osallistua voi myös ihan vaan keskustelua seuraamalla – kommentoiminen on vapaaehtoista.

Miksi on tärkeää puhua ihmissuhteista sekä omista ja muiden tunteista?

Nuori kokee monia asioita ensimmäistä kertaa. Se on sekä jännittävä että hieman pelottava asia. Nuorena tietoisuus siitä, että muutkin ovat kokeneet samoja asioita – oli kyse epävarmuudesta, huumasta tai surusta – on tärkeä. Jokainen haluaa kokea itsensä arvokkaaksi, osaavaksi ja hyväksi. Tämä koskee niin teini-ikäisiä kuin aikuisiakin. Tunne, että joku välittää, on yksi maailman tärkeimmistä tunteista, ja tämän me haluamme sekä nuorten että aikuisten sanovan ääneen.

Periskooppi-chat houkuttelee nuoret puhumaan ihmissuhteista. Nuoren elämässä kaverit ovat usein perhettä keskeisempi porukka, mutta myös suhteet omiin vanhempiin sekä sisaruksiin ovat tärkeä osa elämää. Väärinymmärryksiä ja mielen pahoittamisia tapahtuu kun eletään saman katon alla tai istutaan päivisin samoissa koululuokissa. Näissä tilanteissa kyky asettua toisen ihmisen asemaan korostuu. Periskooppi-chat tuo ihmiset ja heidän kokemusmaailmansa lähemmäs toisiaan. Tämän ohella haluamme kuulla ihmisten sanoittavan tunteitaan ääneen. Periskooppi-chat haluaa parantaa nuorten kykyä ymmärtää omia tuntemuksia ja antaa muiden tunteille arvoa.

Miten osallistun?

Periskooppi-chatia voi seurata verkon välityksellä perjantaina 22.4. klo 17–20. Chat on suunnattu pääasiassa 13–19-vuotiaille nuorille, mutta se on avoin kaikille osoitteessa www.ehytchat.fi.

Lisätietoa tapahtuman etenemisestä löytyy Periskooppi-chatin Facebook-sivulta, www.facebook.com/periskooppi.

Chat järjestetään järjestöjen yhteisenä ponnistuksena. EHYTn lisäksi Allianssi, Aseman Lapset ja Verke ovat mukana sekä tapahtuman järjestämisessä että nuorisotyön asiantuntijoiden roolissa. Kolmituntista chat-spektaakkelia juontavat vloggarit Soikku ja naaG. Livelähetys toteutetaan juontajien johdolla Helsingin Walkers-talolta ja sitä seurataan nuorisotiloilla ja nuorten ryhmissä ympäri Suomea. Nuorille tapahtumasta tiedotetaan @periskooppichat-tilillä Instagramissa.

Katso chatin juontajan Janne Naakan ajatuksia suhteista oheiselta videolta.

Lisätiedot chatista:

Piia Aspegren
Verkkopedagogi, EHYT ry
piia.aspegren(a)ehyt.fi
p. 050 593 3899.