Päihdepäivillä tartutaan härkää sarvista: Miten suomalaista päihdekulttuuria muutetaan?

uutinen1
Päihdealan ammattilaiset ovat ensi kevään Päihdepäivillä ajankohtaisten kysymysten äärellä. Miten päästä jyvälle sote-uudistuksen vaikutuksista ehkäisevän päihdetyön palveluihin ja kansalaisten yhdenvertaisuuteen? Mitä oikeastaan on parjattu suomalainen alkoholikulttuuri? Miksi alkoholilakia pitäisi uudistaa, ja miksi aihe kuumentaa tunteita niin Arkadianmäellä kuin sosiaalisessa mediassa?

Päihdealan ammattilaisten ykköstapahtuma Päihdepäivät 19.–20.5.2015 saa teemansa tapahtumapaikasta eli Helsingin Kulttuuritalosta. Päihdekulttuuria muuttamassa -teema kannustaa päihdealan ammattilaisia tarkastelemaan päihdekulttuuria useista näkökulmista. Päihdepäivien 22 seminaarin sisältöjä lyödään parhaillaan lukkoon, ja tulossa on vaikuttava kattaus tuoreinta tutkimustietoa sekä kriittistä keskustelua päihdetyön menetelmistä ja resursseista.

Heti ensimmäisissä seminaareissa mennään suomalaisen alkoholikulttuurin ytimeen. Millaista on kasvaa aikuiseksi suomalaisessa alkoholikulttuurissa? Miten murtaa humalan paikka kulttuurissamme? Seminaarissa huomio kiinnittyy myös päihde- ja mielenterveysongelmien siirtymiseen sukupolvelta toiselta.

Päihdepäivien kuumimpiin seminaariaiheisiin kuuluu bilekulttuuri. EHYT ry:n erityissuunnittelija, biletohtori Antti Maunu ehdottaa biletystä jopa oppiaineeksi. – Bilettämisellä ja alkoholilla tavoitellaan yhdessäoloa, ja siinä ollaan sosiaalisten taitojen ytimessä, Maunu kommentoi. Miksei niitä voisi opettaa? Miten koulujen päihdekasvatus voisi tarttua haasteeseen?

Toisessa seminaarissa aihetta lähestytään päihdeongelmilta suojaavien tekijöiden kautta. Koulu, koti ja harrastukset ovat keskiössä, kun puhujat muiden muassa Vanhempainliitosta ja Music Against Drugs -järjestöstä arvioivat vanhemmille ja ammattikasvattajille tarjolla olevaa tukea.

Oman seminaarinsa Päihdepäivillä saavat myös muiden muassa muuttunut tupakkakulttuuri, päihteet ja seksuaalisuus, rangaistuksesta vapautuvien päihdekuntoutus sekä kokemusasiantuntijuus ja sen kehittyminen sähköisessä ympäristössä.

Tapahtuman järjestelyitä koordinoi EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön verkoston järjestöt.

Seuraa Päihdepäiviä verkkosivuillamme, Twitterissä tunnuksella #päihdepäivät ja Päihdepäivien omassa Facebook-tapahtumassa

Ilmoittautuminen alkaa tammikuussa 2015.

Lisätietoja:

Koulutussuunnittelija Annika Eloranta, annika.eloranta[at]ehyt.fi, puh. 050 411 0357