Päihdepäivät kattaa alan puhuttavimmat ilmiöt – ilmoittautuminen alkanut!

uutinen1
Päihdepäivien ilmoittautuminen on alkanut, ja nopean varaajan etu on voimassa helmikuun loppuun. Päihdealan ammattilaisten ykköstapahtuma Päihdepäivät (19.–20.5.2015) saa teemansa tapahtumapaikasta eli Helsingin Kulttuuritalosta. Päihdekulttuuria muuttamassa -teeman alla pohditaan, mitä on suomalainen päihdekulttuuri ja miten sitä voidaan muuttaa. Tapahtuman 23 seminaaria tiivistävät kahteen päivän tuoreimman faktan ja uusimmat näkökulmat päihdetyön kiperimpiin kysymyksiin. Kriittistä keskustelua käydään muun muassa päihdetyön menetelmistä, resursseista ja rakenteista sekä alan uusista ilmiöistä ja päihdeasenteista.

Heti ensimmäisissä seminaareissa tiistaina 19.5. mennään suomalaisen alkoholikulttuurin ytimeen. Miten suomalaiset sen itse näkevät? Mitä ajattelemme addiktioista? Millaista on kasvaa aikuiseksi suomalaisessa alkoholikulttuurissa? Voiko humalan paikan kulttuurissamme murtaa?

Esimerkiksi kannabisilmiöön tartutaan Päihdepäivillä vahvasti ja molemmilla kotimaisilla kielillä. Ensimmäisenä seminaaripäivänä kuullaan uutta tutkimustietoa kannabiksen käytön yleisyydestä erilaisissa oppilasryhmissä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Karoliina Karjalainen kuvaa iltapäivän huumeita käsittelevässä seminaarissa, miten kannabikseen suhtaudutaan eri tavoin riippuen oppilasryhmistä. Toisen seminaaripäivän aamuna aihetta käsitellään ruotsinkielisessä seminaarissa. Osallistujat pääsevät käsittelemään aihetta EHYT ry:n vuorovaikutteisen Hubu-menetelmän avulla.

Päihdepäivien kiinnostavinta sisältöä on päihteet ja seksuaalisuus, jota käsitellään sekä tutkimustiedon että käytännön työn kannalta ensimmäisen seminaaripäivän iltapäivällä. Seminaarissa pureudutaan mediajulkisuudessa kuohuttaneisiin aiheisiin, kuten nuorten vastikkeelliseen seksiin, seksuaaliväkivaltaan ja esimerkiksi sateenkaarinuoriin liittyviin erityiskysymyksiin. Millaista roolia päihteet näyttelevät nuoren identiteetissä ja seksuaalisuudessa tai aikuiseksi kasvamisessa? EHYT ry:n asiantuntijat kertovat työstään nuorten sosiaalisen median areenoilla, joilla he keskustelevat nuorten kanssa kipeistäkin aiheista.

Muuttunut tupakkakulttuuri saa oman laajan seminaarinsa toisen tapahtumapäivän aamuun. Seminaarissa kerrataan merkittävimmät askelmerkit muuttuneiden tupakka-asenteiden taustalla ja päästään kiinni tupakkateollisuuden strategioihin ja lobbaukseen. Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti kertoo, mistä sähkösavukkeessa on kyse. Mitä tupakkateollisuus tavoittelee tuotekehityksellä? Entä millä kaikilla tavoin alkoholiteollisuus on sen oppilapsena?

Oman seminaarinsa Päihdepäivillä saavat myös muiden muassa bilettäminen, SOTE-uudistus ja ehkäisevän päihdetyön laki. Käsittelyssä ovat myös rangaistuksesta vapautuvien päihdekuntoutus sekä kokemusasiantuntijuus sekä sähköiset auttamisympäristöt.

Tapahtumaa koordinoi EHYT ry sekä Ehkäisevän päihdetyön verkoston järjestöt.

Seuraa Päihdepäiviä verkkosivuillamme, Twitterissä tunnuksella #päihdepäivät ja Päihdepäivien omassa Facebook-tapahtumassa.

www.ehyt.fi/päihdepäivät

 

Lisätietoja:

Koulutussuunnittelija Annika Eloranta, annika.eloranta[at]ehyt.fi, p. 050 411 0357