Päihdejärjestöt huolissaan huumekuolemista – jokaisen luvun takana on jollekin tärkeä ihminen

Kahden käden välissä palaa muistokynttilä.

Suomi on kärkisijalla alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa Euroopassa. Tämä käy ilmi Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus EMCDDA:n huumeraportista, joka julkaistiin kesäkuussa 2022. Huumeiden käytön aiheuttamien haittojen ja huumekuolemien määrä on kasvanut Suomessa erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Päihdealan järjestöt ovat huolissaan synkästä kehityksestä. “Huumeisiin kuolleiden läheisten kohtaamisissa nousee esiin, että yhä nuoremmat ovat kuolleet huumeisiin. Minuun ottaa yleensä yhteyttä äiti, vaikka suru koskettaa montaa muutakin. Sururyhmiä tarvittaisiin myös muille perheenjäsenille ja ystäville”, Irti Huumeista ry:n huume- ja läheistyönvastaava Mira Reponen sanoo.

Reposen mukaan huumeisiin kuolleiden läheisten kertomukset ovat niin rankkoja, etteivät muut sururyhmäläiset välttämättä kestäisi kuunnella niitä. Siksi huumeisiin kuolleiden läheisille tarvitaan omia sururyhmiä. Palautteissa omaiset ovat kertoneet, että päihteistä johtunutta kuolemaa pidetään vähempiarvoisena.

Jokaisen tilastossa näkyvän huumekuolemaluvun takana on ihminen, joka on jollekin tärkeä – lapsi, sisko tai veli, äiti tai isä, kumppani tai ystävä. Lähipiirille päihdekuolema tuottaa usein moninaisia tunteita, kuten surua ja tuskaa, häpeää ja riittämättömyyttä.

“Ystävä kutsui mukaansa juhliin, mutta en mennyt. Halusin pysyä erossa huumeista. Jos olisin mennyt, hän voisi olla elossa. Uskoin pitkään, että olen osasyy siihen, että häntä ei enää ole”, kertoo huumeiden käytöstä toipuva Iina (nimi muutettu).

Huumekuolema on aina liian varhainen kuolema, ja sen ehkäisemiseksi olisi tehtävissä paljon. THL on laatinut huumekuolemien ehkäisyn Suomen mallin. Se esittelee tehokkaita menetelmiä, joiden käyttöä tulisi Suomessa edistää. Myös päihdealan järjestöt näkevät mallin tärkeänä työkaluna, joka tulisi ottaa tueksi poliittiseen päätöksentekoon. Järjestöt peräänkuuluttavat monipuolista palveluverkostoa, joka tarjoaa tukea erilaisiin yksilöllisiin tarpeisiin niin ehkäisevän, kuntouttavan kuin haittoja vähentävänkin työn keinoin. Tukea täytyy olla saatavilla nopeasti ja helposti.

Tietoa huumekuolemista Suomessa

  • Väestön kokoon suhteutettuna Suomessa tapahtuu eniten nuorten, alle 25-vuotiaiden huumekuolemia Euroopassa.
  • Huumeisiin kuollaan yli kymmenen vuotta nuorempana kuin Euroopassa keskimäärin.
  • Vuonna 2021 huumemyrkytyskuolemia tapahtui 206. Kuolleista 60 oli alle 25-vuotiaita.

Perinteinen Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään Helsingin Vanhassa kirkossa tiistaina 8.11.2022 klo 18. Tilaisuudessa muistetaan huumeiden käytön seurauksena menehtyneitä ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Irti Huumeista ry, Tukikohta ry, Stop Huumeille ry, KRAN rf, A-klinikkasäätiö, EHYT ry, EPT-verkosto, Sininauhaliitto, Myllyhoitoyhdistys ry ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.

Huumeisiin kuolleiden tai päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuksia järjestetään ympäri Suomea pyhäinpäivän tienoilla. Tänä vuonna tilaisuuksia järjestetään ainakin 18 paikkakunnalla. Lue lisää tilaisuuksista.

Päihteisiin kuollutta läheistä voi muistaa myös virtuaalisesti sytyttämällä tähden hänen muistokseen tai kirjoittamalla muistokirjoituksen Vaiettu menneisyys -sivustolla.

Sosiaalisessa mediassa käytössä ovat seuraavat hashtagit: #muistotilaisuus #huumekuolema #vaiettumenetys #minnesstund #drogdöd

Yhteyshenkilöt:
Ron Furman, toiminnanjohtaja, Tukikohta ry, p. 040 820 2564
Mira Reponen, Huume- ja läheistyönvastaava, Irti Huumeista ry, p. 050 371 3466
ruotsiksi: Mette Strauss, verksamhetsledare, KRAN rf, tfn: 050 410 7001

Tiedotteen lähettäjät:
EPT-verkosto
Tukikohta ry
Irti Huumeista ry
EHYT ry
Myllyhoitoyhdistys ry
Sininauhaliitto
KRAN rf
A-klinikkasäätiö
Stop Huumeille ry
Helsingin tuomiokirkkoseurakunta
Kirkko Turussa ja Kaarinassa
Rovalan Setlementti ry
Porvoon suomalainen seurakunta
Elämäni Sankari ry
Siilinjärven kunnan ehkäisevä päihdetyö
Siilinjärven seurakunnan diakoniatyö
Nuorten Ystävät ry, päihdetyön yksikkö Verto (Oulu)
Katukilta-hanke / Tampereen A-Kilta ry
Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry
YAD Youth Against Drugs Ry
Tampereen tuomiokirkkoseurakunta
Nurmon Sininauha ry
VIKTO ry
Ehkäisevä päihdetyö, A-klinikka Oy, Hämeenlinna
Kris ry Satakunta/Rauma
Rauman seurakunta
Kakspy ry, perhe- ja läheistyö
Kaakkois-suomen Sininauha, Raiteilla-hanke
Kouvolan seurakunta