Päihdejärjestöt: Hallitus päätti lisätä alkoholihaittoja tuntuvasti

Silta ja ihmisiä.

– Hallitus päätti lisätä alkoholin saatavuutta ja alentaa hintaa juuri niissä tuoteryhmissä, joiden kulutuksesta valtaosa haitoista nykyiselläänkin syntyy. Linjaus on täsmälleen päinvastainen kuin alkoholipolitiikan tutkijat ja terveyssektori ovat esittäneet. Valmistustaparajoituksista luopuminen oli yllätys myös siksi, että linjaus lyö korville hallituksen omaa lastensuojelun kärkihanketta. Limuviinojen saatavuuden lisäämisessä unohtui kokonaan tärkeänä pidetty lasten ja nuorten suojelu, verkoston puheenjohtaja Olavi Kaukonen toteaa.

Päihdejärjestöt pitivät ministeri Juha Rehulan alkuperäistä esitystä hyvänä.  Esityksen lähtökohtana oli vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja ja kustannuksia.  Hallituspuolueiden uuden esityksen myötä haittoja väistämättä kasvatetaan, kun saatavuutta lisätään merkittävästi.

– Yli puolet kaikesta alkoholista juodaan Suomessa oluena. Lisäämällä oluen saatavuutta, kasvattamalla kauppojen valikoimaa ja alentamalla vahvojen oluiden hintoja ei siirretä kulutusta ravintoloihin, kuten tähän asti on ollut tavoitteena, vaan ohjataan kuluttamaan väkevämpiä oluita kotona.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto vaatii, että hallitus arvioi lain jatkovalmistelussa erittäin tarkasti uudistuksen vaikutukset.  Hallituspuolueiden linjaus kasvattaa alkoholihaittoja ja niiden aiheuttamia kustannuksia, joista sosiaali- ja terveysjärjestelmä joutuu vastamaan.  Verkosto esittää, että hallitus kantaisi päätöksestään myös vastuun siten, että kasvavan alkoholiveron tuotosta ohjataan prosentti päihdehaittojen torjuntaan ja korjaamiseen.

Lisätiedot:
Olavi Kaukonen
Puheenjohtaja, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto
p. 050 5286 189