Oman yhteisön löytäminen jouluna on mahdollista

Joulu on samanlainen päivä kuin kaikki muutkin päivät. Tämän lauseen kuulen usein Elokolo-kohtaamispaikassa. Voi olla, että ajatuksen esittäjä kokee, ettei joulu poikkea lainkaan arjesta. Toisinaan jouluun liittyvät muistot ovat vahvoja ja kipeitä, joten ajatuskin joulusta halutaan työntää pois mielestä.

Moni voi jouluna kokea itsensä tavallista yksinäisemmäksi, kun suurin osa suomalaisista viettää joulua ja kaupunki hiljentyy pyhiksi. Mielessä voi pyöriä ajatus, että kaikilla muilla on ihanat perhejoulut.

Elämä on saattanut mennä niin, että suhteet vanhempiin tai lapsiin voivat olla täysin poikki. Päihteet ja mielenterveysongelmat perheissä voivat aiheuttaa niin paljon häiriötä ja mielipahaa, eikä yhteisen joulun viettäminen ole mahdollista. Vaikka elämäntilanne olisi jo parantunutkin, luottamuksen rakentaminen voi viedä pitkän ajan. Ja vielä pidemmän ajan voi viedä se, että löytää rohkeutta ottaa uudelleen yhteyttä perheenjäseniin ja ystäviin.

Vaikka läheisiä olisikin ympärillä, niin talous voi olla tiukilla, eikä ole rahaa ostaa joululahjoja ja -herkkuja. Joulusta tulee väkisinkin samanlainen päivä kuin muista päivistä. Silloin toivosi, että jatkuvan niukkuuden kanssa kamppaileva saisi edes pientä ylimääräistä apua, joka saattaisi tuoda joulun tunteen.

Toivottavasti myös jokainen, joka kaipaa yhteyttä muihin ihmisiin, löytää jouluna oman yhteisön. Mieleeni on jäänyt yhden ystäväni joulu vuosia sitten. Hänellä oli perheessä ongelmia, joten perinteisen perhejoulun viettäminen ei tuntunut hyvältä ajatukselta. Pitkän pohdinnan jälkeen ystäväni päätti mennä vapaaehtoiseksi vähävaraisten joulujuhlaan. Hän soitti kitaralla joululauluja ja joulusta jäi ihanat muistot.

Joulunpyhinä isommista kaupungeista löytyy kaikille mielekästä tekemistä. Seurakunnilla ja yhdistyksillä on paikkoja, jotka ovat avoinna ja joissa on yhteistä jouluohjelmaa. Näitä kannattaa kysellä jo ennen joulua. Esimerkiksi joillakin Elokolo-kohtaamispaikoilla on joulujuhlia tai muuta ohjelmaa joulun aikaan. Rohkeasti vaan mukaan!

Toisille meistä avain jouluun on hiljentyminen aivan yksin. Muistakaa, että jokaisella on lupa viettää omannäköistään joulua!