Mitä suomalaiselle rahapelijärjestelmälle pitäisi tehdä?

Pelikortteja ja pelimerkkejä.

Rahapelijärjestelmää pitää kehittää kokonaisvaltaisesti eli Suomeen pitää luoda kansallinen rahapelipoliittinen ohjelma. Ohjelmassa pitää olla tavoitteet rahapelien tarjonnalle, valvonnalle, rahapelihaittojen ehkäisylle, hoidolle, tutkimukselle ja peliyhtiön tuotolle.

”Meillä ei ole suunnitelmaa, miten rahapelijärjestelmää kehitetään. Arpajaislakia muutettaessa yhdistettiin kolme pelialan yhtiötä. Nyt pitäisi panostaa haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen”, sanoo EHYTin projektipäällikkö Tapio Jaakkola.

Toiseksi rahapelihaittojen ehkäisyyn pitää saada pysyvät resurssit ja rakenteet.

”Haittojen ehkäisy ja viestintä eivät voi olla vain rahapeliyhtiön tehtäviä”, Jaakkola sanoo.

Pakollinen tunnistautuminen ei ratkaise kaikkia ongelmia

Pakollinen tunnistautuminen rahapeliautomaatteihin tai automaattien siirto kaupoista pelisaleihin ei ratkaise peliongelmaa, vaikka tärkeitä muutoksia ovatkin. Pakollinen tunnistautuminen on tulossa kauppoihin, mutta se pitää saada myös pelisaleihin, kuten myös kulutusrajat pelaamiselle.

”Pelisaleissa pelaavat satunnaisia pelaajia useammin he, jotka kärsivät rahapelaamisen haitoista”, Jaakkola sanoo.

Pelihaittojen ehkäisyyn tarvitaan pelamisen rajoittamisen lisäksi kasvatusta, valistusta ja esimerkiksi mainonnan sääntelyä.

Monopoli ei itsessään vähennä haittoja

Kansallinen rahapelimonopoli ei itsessään riitä ehkäisemään ja vähentämään pelihaittoja. Nykyistä eettisemmin toimiva monopoli on kuitenkin paras vaihtoehto.

”Muutokseen tarvitaan arpajaislain toisen vaiheen välitön käynnistäminen, jossa haittojen ehkäisyä pitää tuntuvasti tehostaa. Lisäksi monopolin hallitukseen pitäisi valita rahapelihaittojen asiantuntija”, Jakkola listaa tavoitteita.

Lue lisää EHYTin rahapeliä koskevista linjauksista