Miksi maitotölkkiin tai limsapulloon tarvitaan tuoteseloste jos viinipulloon ei?

uutinen1

Tällä hetkellä alkoholituotteet ovat erityisasemassa muihin elintarkkeisiin nähden, eikä kuluttajasuoja toteudu edes välttävästi alkoholin kohdalla. EU:n elintarvikeasetuksen mukaan alkoholipakkauksiin on merkittävä vain alkoholipitoisuus, tuotteen alkuperämaa ja viinin ollessa kyseessä rypälelaji. Vastaavasti elintarvikepakkauksesta on käytävä ilmi sekä tuotteen ainesosat että ravintosisältö. Lisäksi tuotteeseen on merkittävä erikseen, jos se sisältää erikseen lisättyä kofeiinia tai se on pakastettu ja sulatettu ennen myyntiä.

Kuluttajalla on oikeus tietää tuotteen sisällöstä

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin sovelletaan hyvin tarkkoja sääntöjä: tuotteen sisältämien kasviöljyjen ja -rasvojen alkuperäiskasvi on ilmoitettava erikseen tuoteselosteessa ja allergisoivia ainesosia, kuten gluteiinipitoisia viljoja, pähkinöitä, maitoa ja munia on korostettava aina erikseen. Hyvin tarkkojen sääntöjen keskeltä löytyy yksi poikkeus – alkoholi. Viinipullon pakkausmerkintöihin sovelletaan huomattavasti kevyempää otetta kuin esimerkiksi marjamehuun. Euroopan alkoholijärjestöjen kattojärjestö Eurocare haluaa alkoholin samalle viivalle elintarvikkeiden kanssa. Tuotteiden ravintosisältöjen näkyminen antaisi kuluttajalle valmiudet tehdä tietoinen päätös, minkälaisen kalorimäärän haluaa juomansa yhteydessä nauttia. 

Eurocare iloitsee Euroopan panimoteollisuuden aloitteesta liittää pakkauksiin tuote- ja sisältötietoa oma-aloitteisesti. Toiveena on, että merkinnät nähdään kaikkien valmistajien tuotteissa tai vaihtoehtoisesti valmistajien verkkosivuilla. Tämä on tärkeää erityisesti kuluttajan tiedonsaannin kannalta.