LähiVerkko-projekti osoitti: Ikäihmiset haluavat tietotekniikan käyttäjiksi

uutinen1
Tietotekniikka kiinnostaa ikäihmisiä. Ongelma tulee usein siinä, ettei käyttäjäryhmän tarpeita ole huomioitu riittävästi tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa.Toisin kuin usein luullaan, ei ikäihmisten suhtautuminen tietotekniikkaan poikkea suuresti muusta väestöstä. Vain käyttäjäryhmän luonne asettaa tiettyjä tarpeita.

– Ikäihmisten teknologian käyttöön liittyy turhia ennakkoasenteita. Luullaan, että vanhemmalle väelle pitäisi tehdä omaa tekniikkaa tai kuvitellaan ikäihmisten kammoavan tietotekniikan käyttöä. Tosiasiassa näin ei ole, vaan eläkeikäiset ovat uteliaita ja innokkaita tietotekniikan suhteen. Halutaan oppia uutta ja ryhtyä hyödyntämään erilaisia välineitä, erityisesti yhteydenpidon helpottamiseksi, kertoo LähiVerkko-projektin verkkopalvelusuunnittelija Maarit Nousimaa.

Ikäihmisten teknologian käyttöä käsiteltiin keskiviikkona 10.12. järjestetyssä Onnistumisen ilo – ikäihmiset ja teknologia -seminaarissa Jyväskylässä. Lähiverkko-projektissa toimiva Nousimaa kertoo aiheen herättävän suurta kiinnostusta ikäihmisten keskuudessa. Koulutukset, seminaarit ja erilaiset tilaisuudet keräävät salin täyteen ihmisiä, niin myös keskiviikkona Jyväskylässä.

 

Lapsenlapset ja ystävät tulevat tekniikan avulla lähemmäs

Lähiverkko-projektin projektisuunnittelija Ida-Maria Pankka korostaa tapoja, joilla tietotekniikka helpottaa ikäihmisten elämää.

– Tietotekniikka tuo ihmiset lähemmäs toisiaan. Älypuhelimen avulla myöskään välimatka ei ole este osallistua toisella paikkakunnalla asuvan ystävän tai oman lapsenlapsen elämään. Projektin aikana saatujen kokemusten mukaan juuri yhteydenpidon helpottuminen tuo suurta iloa ikäihmisten elämään, toteaa Pankka.

LähiVerkko-projektin tekijät kertovat erityisesti tablet-laitteiden keräävän suosiota ikäihmisten keskuudessa.

– Tabletit ovat paitsi helppokäyttöisiä niin myös kevyitä ja yksinkertaisia välineitä arjen helpottamiseen. Niiden käytön suosio on hyvä esimerkki siitä, miten innokkaasti ikäihmiset tutustuvat uuteen teknologiaan, iloitsee Pankka.

 

Lisätietoja:

Maarit Nousimaa
Verkkopalvelusuunnittelija, EHYT ry
p. 050 570 5947
maarit.nousimaa(a)ehyt.fi
 
Ida-Maria Pankka
Projektisuunnittelija, EHYT ry
p. 050 549 8714
ida-maria.pankka(a)ehyt.fi