Kysely: Nuorten mielestä alkoholi ei nosta joulutunnelmaa

tiedote_liitutaulu
Kinkku vai kalkkuna, kotoillen vai sukulaisissa, vaari vai vuokrapukki? Joulunvieton yksityiskohdista väännetään monissa perheissä kättä, mutta harvoin kysytään lapsilta, miten alkoholi puoltaa paikkaansa joulutraditioissa. Tosiasiassa nuoret suhtautuvat hyvinkin kriittisesti alkoholinkäyttöön jouluna.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry selvitti jouluun ja alkoholinkäyttöön liittyviä nuorten käsityksiä verkkokyselyllä, joka toteutettiin kahdella suositulla sosiaalisen median foorumilla. Kyselyyn vastasi joulun alla yhteensä 3790 nuorta. Vastaajista kaksi kolmasosaa oli alle 14-vuotiaita ja loput vanhempia, vähintään 14-vuotta täyttäneitä. Vastaajat olivat pääosin tyttöjä.

 

Kyselyn mukaan vain 14 prosenttia nuorista näkee, että aikuisten alkoholinkäyttö kuuluu myönteisenä asiana jouluun. Reilu kolmannes (38 %)  pitää sitä yhdentekevänä, mutta yhtä moni (38 %) kielteisenä asiana. Joka toinen nuori (51 %)  kokee alkoholinkäytön ylipäätään laskevan joulutunnelmaa ja vain harvan mielestä se nostaa joulutunnelmaa. 

 

 

Erityisen tiukasti nuoret suhtautuivat humalahakuiseen juomiseen: yhdeksän kymmenestä (89 %) ei hyväksy humalajuomista jouluna. Noin joka viides nuori oli itse  kokenut aikuisten alkoholinkäytön jouluna ahdistavaksi tai pelottavaksi.

Nuorten mielipiteet tarjoavat aikuisille myös selkeän vastauksen siihen, pitäisikö nuorelle kattaa oma viinilasi joulupöytään. Kyselyn perusteella harva nuori (5 %) pettyy, jos ei saa omaa viniilasillista joulupöydässä ja selkeä enemmistö on itse asiassa tyytyväinen, jos vanhemmat ovat asiassa tiukkoja. Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta nuoresta odottaa saavansa lasin punaviiniä vasta täysi-ikäisenä. Mielenkiinto alkoholia kohtaan kasvaa iän myötä, mutta 15-16-vuotiaistakin vain harvempi kuin joka kymmenes pettyy, jos heille ei tarjota viiniä joulupöydässä. 

– Me vanhemmat yleensä haluamme tarjota lapsille parhaan mahdollisen joulun. Kyselytulokset haastavat meitä kaikkia miettimään, miltä aikuisten alkoholinkäyttö näyttää lasten silmin. Joulu on niin lapsille kuin aikuisillekin tärkeää yhdessäolon aika ja tarjoaa sekä muistoja että mallin kasvaville lapsille. Kyllä jouluviiniä saa pöydässä olla, mutta joskus on hyvä miettiä, kuinka keskiössä alkoholin joulunvietossa pitää olla, toteaa EHYT ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi. 

 

 

– Vanhemmille voi myös olla helpotus tietää, että nuoret itse suhtautuvat näinkin kriittisesti alkoholiin. Nuoret eivät pety, vaikka vanhemmat olisivat tiukkana alkoholin tarjoamisessa, muistuttaa Aalto-Matturi.

 

Liite:  graafit kyselystä