Kompromissia ei löytynyt – alkoholilaki kaipaa kuitenkin uudistamista

Eduskunta.

Hallituspuolueet päättivät, että alkoholilain esitys ei etene tällä erää. Kynnyskysymykseksi nousi lopulta valmistustaparajoitteen poisto ja kaupoissa myytävän alkoholin vahvuus. Muutos olisi tuonut nelosoluen sekä entistä vahvemmat siiderit, lonkeron ja limuviinat kauppojen hyllyille.

– Alkoholilaki kaipaa uudistamista etenkin ravintoloiden toimintaedellytyksiin liittyvien turhien rajoitusten osalta. Siksi vaihtoehtona olisi toteuttaa alkoholilain kokonaisuudistus kahdessa vaiheessa ja uusia laki ensin näiden kysymysten kohdalta joissa niin puolueet kuin kansalaisetkin ovat jo samaa mieltä, sanoo EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula.

Lakiprosessin toisessa vaiheessa voisi palata muihin kysymyksiin. Tällöin vaikutuksia ehdittäisiin myös arvioida tarkemmin lausuntojen perusteella.

EHYT ry:n mielestä alkoholilain nykyaikaistaminen olisi tärkeä ja tarpeellinen toimenpide. Hallituksen esitys sisälsi monia hyviä muutoksia, jotka olisivat helpottaneet ravintolaelinkeinoa. Näitä olivat muun muassa anniskelulupien yhtenäistäminen ja ravintoloiden yhteiset anniskelualueet.

Lisätiedot:
Kristiina Hannula
Toiminnanjohtaja, EHYT ry