Kokemusasiantuntijuus laajenee verkkoon ja päihdekysymyksistä rahapeliongelmiin

Koriste.
Esimerkiksi rahapeliongelmasta kärsiville netissä toimiva keskustelufoorumi on luonteva paikka jakaa kokemuksia ja hakea apua. Seminaarissa esiteltiin Kokemusten puu -nettisivusto, joka kokoaa vertaisten tarinoita rahapeliongelmista.

Kokemusten puu kertoo tositarinoita rahapeliongelmista

Kokemusten puu -nettisivusto on kokemusasiantuntijoiden tekemä työväline rahapeliongelmissa auttamiseen. Se kertoo peliongelmien syistä, seurauksista ja ratkaisuista pelaajien itsensä kertomana. Tositarinat ovat vuosien varrella kertyneitä tieto- ja tukipiste Tiltin asiakkailta.

Et ole yksin

Kokemusten puu antaa pelaajalle mahdollisuuden peilata omia kokemuksiaan. Tarinoita lukemalla pelaaja ymmärtää, ettei ole ongelmansa kanssa yksin.

Puusta löytää takuulla itseensä sopivia tunteita ja tiloja. Joidenkin pelaajien on vaikea ymmärtää syitä, jotka ovat johtaneet pelaamiseen. Puu avaa hyvin niitä. Jos syyn onnistuu löytämään, on pelaamista vastaan helpompi taistella. Ratkaisuista puolestaan pelaaja voi löytää uusia tapoja toimia, puun tekemiseen osallistunut, Sininauhaliiton Tiltissä vapaaehtoisena toimiva Hanna sanoo.

Nettisivusto tarjoaa uutta ajattelemisen aihetta myös ammattilaisille ja läheisille. Läheissuhteissa syntyy usein ongelmia, kun pelaajan käytös muuttuu pelaamisen myötä. Peliongelmaan voi kytkeytyä myös muita ongelmia: velkaantumista, valehtelua, häpeää, salailua.

Läheinen voi puun kertomuksia lukemalla tajuta, ettei pelaajan loukkaava toiminta ole tahallista tai kontrolloitua. Ammattilaiselle sivusto avaa hyvin sitä, että tarvitaan muutakin, kuin pelaamisen lopettaminen, jotta ongelmat ratkeavat, Hanna toteaa.                                                             

Ei asiantuntijajargonia, vaan kokemustietoa

Puu kertoo peliongelmista pelaajien omalla äänellä. Tarinat on kerätty peliongelmansa ratkaisseilta ihmisiltä tieto- ja tukipiste Tiltissä neljän vuoden aikana.

– Asiantuntijatekstistä – saattaa olla hankalaa tunnistaa itseään. Kokemustieto kouraisee aivan eri tavalla vatsasta, koska se välittää myös tunteita, Tiltin projektityöntekijä Sanni Nuutinen sanoo.

Kokemusten puu on syntynyt alun perin tukihenkilöiden koulutuksissa. Siitä on muovautunut työväline Tiltin työntekijöille ja kävijöille.

– Puuta on helppo käyttää keskustelun herättäjänä, kun porukkaan tulee ensikertalainen. Moni meillä vieraillut ammattilainen halusi puusta valokuvan käyttääkseen sitä työssään. Päätimme jakaa hyväksi koetun työvälineemme muidenkin käyttöön, Peluurin kehittämispäällikkö, aiemmin Tilttiä vetänyt Jenni Kämppi kertoo.

www.kokemuksiapeliongelmista.fi
www.tiltti.fi
www.sininauhaliitto.fi

Kokemusten puu löytyy netistä osoitteesta www.kokemuksiapeliongelmista.fi. Sivusto on helposti käytettävissä myös mobiililaitteessa.


Rahapeliteeman käsittely jatkuu Päihdepäivillä keskiviikkona 20.5. klo 12:30 seminaarissa Se ei pelaa, joka pelkää. Seminaarissa kerrotaan muun muassa rahapelaamisesta työpaikkojen näkökulmasta, joka on EHYT ry:n uuden Arpa-projektin toiminnan keskiössä.