Ennaltaehkäisy on tärkeässä roolissa kouluissa tehtävässä oppilashuollossa

pojat ja tytto ja skeittilauta.

Tähän aiheeseen keksittiin ratkaisuja Päihdepäivillä EHYT ry:n asiantuntijan Kim Kannussaaren johdolla.

Jyväskylän kaupungilla työskentelevä kuraattori Marita Räisänen korosti jokaisen kouluhenkilökunnan jäsenen roolia: Rehtorista vahtimestariin, jokaisella on tärkeä tehtävä.

Räisäsen mukaan uusi oppilashuoltolaki vie kouluissa tehtävää työtä entistä vahvemmin kohti yhteisöllistä ja ehkäisevää työtä.

 – Uudistuksen suunta on erittäin hyvä. On monella tavalla kestävää, että ennaltaehkäisy on tärkeässä roolissa kouluissa tehtävässä työssä. Uusi laki on iso kysymys oppilashuollon parissa työskenteleville ammattilaisille. Miten työaika jaetaan, ja kuinka aikaa riittää kaikkeen. Se on ratkaistava opiskelijoiden parhaaksi, pohtii Marita Räisänen.

Räisänen korostaa: kuraattorin työssä opiskelijan etu on aina keskiössä. Arjen työssä huomaa, että vanhemmat ajattelevat toisella asteella opiskelevan nuoren pitävän huolta omista asioistaan. Räisäsen mukaan asia ei ole näin selvä. Vanhemman rooli nuoren elämässä on keskeinen, vaikka nuori olisi jo ylittänyt täysi-ikäisyyden rajan. Nuoren hyvinvointi vaatii tukea ja kuuntelevaa aikuista. Siitä on kyse sekä oppilashuollossa että suhteessa omien vanhempien kanssa.