EHYTin vuosi 2024: Ehkäise­vän päihdetyön vaikuttavuus syntyy ruohonjuuritasolta

Kuvaaja Jukka Rapo.

Vuosi 2024 oli Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lle vahvan toiminnan ja yhteistyön vuosi. Kansalais- ja asiantuntijajärjestönä jatkoimme määrätietoista työtämme päihde- ja pelihaittojen ehkäisemiseksi yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasoilla – lapsista ja nuorista työikäisiin ja ikäihmisiin.

Vuoden aikana saavutimme monia merkittäviä tuloksia. Yhteisötasolla panostimme erityisesti lasten ja nuor­ten tukemiseen. EHYTin päihde- ja pelikasvatustunneilla kohdattiin lähes 20 000 oppilasta ja opiskelijaa. Van­hempainilloissa kohdattiin lähes 2 500 huoltajaa ja koulutuksissa sekä tapah­tumissa tuhansia ammattilaisia.

Kouluissa tehtävä päihde- ja pelikas­vatustyö on laajentunut uusien mallien, kuten Kaupunki kuuluu kaikille -konsep­tin, myötä myös alakoulun varhaisille vuosiluokille. Bueno-toiminnan verk­kotyö tavoitti miljoonia katselukertoja nuorten suosimissa kanavissa. Pau­se-hankkeen avulla autoimme oppilai­toksia rakentamaan digihyvinvointia tukevia käytäntöjä, ja Nettimummolan vapaaehtoiset kohtasivat yli 3 500 lasta ja nuorta virtuaaliympäristöissä.

Nikotiinityössä tartuimme uuteen ilmiöön: nikotiinipussien ja sähkösavuk­keiden käytön nopeaan kasvuun nuor­ten parissa. Nikotiiniteemasta vies­timme aktiivisesti erityisesti ammatti­laisille ja vanhemmille.

Päihdeneuvonnassa vastattiin lähes 10 000 puheluun ja tarjottiin matalan kynnyksen tukea ja neuvontaa päih­teisiin liittyvissä kysymyksissä. Elo­kolo-kohtaamispaikoissa kirjattiin yli 44 000 käyntikertaa, mikä kertoo niiden merkityksestä sosiaalisen osallisuuden ja arjen tuen paikkoina.

Aikuisväestössä EHYT panostimme erityisesti iäkkäiden alkoholinkäytön ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehit­tämällä puheeksioton työkaluja. Päih­deasiamiestoiminta vaikutti aktiivisesti päihdepalveluiden kehittämiseen ja siihen, että asiakkaiden oikeudet toteu­tuisivat. EHYT, päihdeasiamiestoiminta ja ehkäisevän päihdetyön järjestöver­kosto antoivat lainsäädäntöhankkeista yli 30 lausuntoa ja kannanottoa.

Yhteiskuntatasolla vaikutimme näky­västi päihde- ja rahapelipolitiikkaan, muistuttaen erityisesti lasten oikeu­desta turvalliseen kasvuympäristöön. Näkymättömät lapset -kampanja nosti näkyvästi esiin ne yli 89 000 lasta, jotka elävät ennen täysi-ikäisyyttä perheessä, jossa ainakin toisella vanhemmalla on vakava päihdeongelma.

Vuoden aikana jäsenyhdistystemme määrä kasvoi jälleen ennätykseen – 135 yhdistystä – ja EHYTin myöntämällä toimintatuella järjestettiin yli 300 tilai­suutta, joissa tavoitettiin yli 32 000 ihmistä. Tämä kertoo, että paikallinen, ruohonjuuritason ehkäisevä työ on edelleen yksi vahvoista toimintamuo­doistamme.

Työmme näkyi myös lausunnoissa, kampanjoissa ja julkisuudessa – medi­assa EHYT mainittiin ennätykselliset lähes 900 kertaa, ja uutisoinnin tavoit­tavuus kasvoi merkittävästi edellisvuo­teen verrattuna.

Suomen hallituksen linjaukset alko­holin ja nikotiinin saatavuuden lisäämi­seksi sekä rahapelipolitiikan muutos­ten valmistelu etenivät suuntaan, joka on useissa kohdin ristiriidassa EHYTin tavoitteiden sekä tutkimusnäyttöön perustuvien ehkäisevän työn periaattei­den kanssa.

Samalla järjestötoiminnan rahoi­tuksen kaventuminen luo uudenlaisia uhkia ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen jatkuvuudelle. Sosiaali- ja terveys­alan järjestönä myös EHYT joutui järjes­töihin kohdistuneiden leikkausten koh­teeksi. Nyt jos koskaan EHYTin toiminta korostuu keskeisenä kansanterveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin puolestapu­hujana.

Vuosikertomus osoittaa, että ehkäise­vän päihdetyön vaikuttavuus syntyy ruohonjuuritasolta – kohtaamisista, koulutuksista ja yhteistyöstä, mutta myös rohkeasta vaikuttamisesta julki­sessa keskustelussa. Kiitän lämpimästi koko EHYTin henkilöstöä, vapaaehtoi­sia, jäsenyhdistyksiä ja yhteistyötahoja vuodesta 2024.

Juha Mikkonen, toiminnanjohtaja, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Tutustu EHYTin vuosikertomukseen 2024: