EHYTin vuosi 2024: Ehkäisevän päihdetyön vaikuttavuus syntyy ruohonjuuritasolta

Vuosi 2024 oli Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lle vahvan toiminnan ja yhteistyön vuosi. Kansalais- ja asiantuntijajärjestönä jatkoimme määrätietoista työtämme päihde- ja pelihaittojen ehkäisemiseksi yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasoilla – lapsista ja nuorista työikäisiin ja ikäihmisiin.
Vuoden aikana saavutimme monia merkittäviä tuloksia. Yhteisötasolla panostimme erityisesti lasten ja nuorten tukemiseen. EHYTin päihde- ja pelikasvatustunneilla kohdattiin lähes 20 000 oppilasta ja opiskelijaa. Vanhempainilloissa kohdattiin lähes 2 500 huoltajaa ja koulutuksissa sekä tapahtumissa tuhansia ammattilaisia.
Kouluissa tehtävä päihde- ja pelikasvatustyö on laajentunut uusien mallien, kuten Kaupunki kuuluu kaikille -konseptin, myötä myös alakoulun varhaisille vuosiluokille. Bueno-toiminnan verkkotyö tavoitti miljoonia katselukertoja nuorten suosimissa kanavissa. Pause-hankkeen avulla autoimme oppilaitoksia rakentamaan digihyvinvointia tukevia käytäntöjä, ja Nettimummolan vapaaehtoiset kohtasivat yli 3 500 lasta ja nuorta virtuaaliympäristöissä.
Nikotiinityössä tartuimme uuteen ilmiöön: nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käytön nopeaan kasvuun nuorten parissa. Nikotiiniteemasta viestimme aktiivisesti erityisesti ammattilaisille ja vanhemmille.
Päihdeneuvonnassa vastattiin lähes 10 000 puheluun ja tarjottiin matalan kynnyksen tukea ja neuvontaa päihteisiin liittyvissä kysymyksissä. Elokolo-kohtaamispaikoissa kirjattiin yli 44 000 käyntikertaa, mikä kertoo niiden merkityksestä sosiaalisen osallisuuden ja arjen tuen paikkoina.
Aikuisväestössä EHYT panostimme erityisesti iäkkäiden alkoholinkäytön ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehittämällä puheeksioton työkaluja. Päihdeasiamiestoiminta vaikutti aktiivisesti päihdepalveluiden kehittämiseen ja siihen, että asiakkaiden oikeudet toteutuisivat. EHYT, päihdeasiamiestoiminta ja ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto antoivat lainsäädäntöhankkeista yli 30 lausuntoa ja kannanottoa.
Yhteiskuntatasolla vaikutimme näkyvästi päihde- ja rahapelipolitiikkaan, muistuttaen erityisesti lasten oikeudesta turvalliseen kasvuympäristöön. Näkymättömät lapset -kampanja nosti näkyvästi esiin ne yli 89 000 lasta, jotka elävät ennen täysi-ikäisyyttä perheessä, jossa ainakin toisella vanhemmalla on vakava päihdeongelma.
Vuoden aikana jäsenyhdistystemme määrä kasvoi jälleen ennätykseen – 135 yhdistystä – ja EHYTin myöntämällä toimintatuella järjestettiin yli 300 tilaisuutta, joissa tavoitettiin yli 32 000 ihmistä. Tämä kertoo, että paikallinen, ruohonjuuritason ehkäisevä työ on edelleen yksi vahvoista toimintamuodoistamme.
Työmme näkyi myös lausunnoissa, kampanjoissa ja julkisuudessa – mediassa EHYT mainittiin ennätykselliset lähes 900 kertaa, ja uutisoinnin tavoittavuus kasvoi merkittävästi edellisvuoteen verrattuna.
Suomen hallituksen linjaukset alkoholin ja nikotiinin saatavuuden lisäämiseksi sekä rahapelipolitiikan muutosten valmistelu etenivät suuntaan, joka on useissa kohdin ristiriidassa EHYTin tavoitteiden sekä tutkimusnäyttöön perustuvien ehkäisevän työn periaatteiden kanssa.
Samalla järjestötoiminnan rahoituksen kaventuminen luo uudenlaisia uhkia ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen jatkuvuudelle. Sosiaali- ja terveysalan järjestönä myös EHYT joutui järjestöihin kohdistuneiden leikkausten kohteeksi. Nyt jos koskaan EHYTin toiminta korostuu keskeisenä kansanterveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin puolestapuhujana.
Vuosikertomus osoittaa, että ehkäisevän päihdetyön vaikuttavuus syntyy ruohonjuuritasolta – kohtaamisista, koulutuksista ja yhteistyöstä, mutta myös rohkeasta vaikuttamisesta julkisessa keskustelussa. Kiitän lämpimästi koko EHYTin henkilöstöä, vapaaehtoisia, jäsenyhdistyksiä ja yhteistyötahoja vuodesta 2024.
Juha Mikkonen, toiminnanjohtaja, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Tutustu EHYTin vuosikertomukseen 2024:
Katso myös

Päihdepäivien kävijät huolissaan nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista
09.06.2025
Hakematta paras -kampanja: Turvallinen aikuinen ei osta alkoholia nuorelle
19.05.2025