EHYT sparrasi Etelä-Koreaa nikotiininvastaiseen työhön

Kaupunkipiirros.

Etelä-Korean sosiaali- ja terveysministeriön ryhmä tutustui päihde- ja erityisesti nikotiinihaittojen ennaltaehkäisyyn EHYTissä 17.kesäkuuta. Ministeriön projektisuunnittelijana työskentelevä ChaeRyung Prak piti Suomen tilannetta tupakoinnin terveysriskien suhteen huomattavasti Etelä Korean tilannetta parempana.

”Meillä nuorista 9% tupakoi, kun Suomessa vastaava luku on 7%. Aikuisista Etelä-Koreassa tupakoi säännöllisesti peräti 22%, miehistä jopa 38%. Jotain on siis tehtävä nopeasti”, Prak toteaa.

Viime vuonna hallitusohjelmassa julkilausuttiin tavoite tupakoinnin vähentämisestä.

”Perinteisesti tupakka-askin hinta on ollut alhainen. Hintaa on nostettu Koreassa harvoin, vain noin kymmenen vuoden välein. 2015 hinta nostettiin kolmeen euroon. Lähitulevaisuudessa on näkyvissä hinnan pikainen korotus.”

 Projektisuunnittelija ChaeRyung Prak.

Prak pitää hyvänä Suomen linjausta kieltää kaikkien nikotiinituotteiden myynnin ala-ikäisille. Korean kehittämiskohteina hän näkee tuotteiden piilottamisen kaupoissa erityistiskeihin ja tupakka-askien järjestelmällisen merkitsemisen varoitustarroin.

”EHYTin lähestymistavassa pidän kansallisista tupakoinninvastaisista kampanjoista. Ne olisivat varmasti hyvin toteuttamiskelpoisia meilläkin. Tällä hetkellä meillä on kehyskampanjoita, joista kukin koulu poimii tarjonnasta mieleisensä kampanjat. Systemaattisessa nikotiinin vastaisessa työssä ei olla vielä tarpeeksi pitkällä”, arvioi Prak EHYTillä kuulemaansa ja kokemaansa.

EHYTissä tehtävästä nikotiininvastaisesta työstä olivat kertomassa Nikotiinihankkeen projektipäällikkö Hanne Munter, Smokefree-koulutussuunnittelija Katri Saarela ja nuorten osastopäällikkö Ilmo Jokinen.

Teksti ja kuva: Eriikka Käyhkö