Demokratiapalkinto myönnettiin ikäihmisten digitaalista osallisuutta edistävälle verkostolle

Ikäihmisten digitaalista osallisuutta edistävä verkosto sai Demokratiapalkinnon. Oikeusministeriö myönsi palkinnon 30. maaliskuuta Suomi 100 -demokratiaviikkojen juhlaseminaarissa Helsingissä. Palkinto annettiin kansalaisyhteiskuntaa edustaville toimijoille. Tämän vuoden teemana on kumppanuus.

Demokratiapalkinnon sai tänä vuonna yhteensä kolme kumppanuutta edistänyttä toimijaa tai toimintatapaa. Yhteistyökumppanuus ikääntyneitä opastavien tietotekniikkatoimijoiden välillä voitti Demokratiapalkinnon yleisöäänestyksen. Demokratiapalkinnon kriteerit täyttäviä ehdotuksia saatiin 44.

Ikäihmisten digitaalista osallisuutta edistävän verkoston toiminnan keskiössä on iäkkäille ihmisille tarjottava henkilökohtainen ja maksuton opastus tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytössä. Opastajina toimivat yleensä vertaiset.

Verkoston ydinryhmän muodostavat ikäihmisten tietotekniikkayhdistys Enter ry sekä Senioriverkko (Hely ry), LähiVerkko (Eläkeliitto ja EHYT ry), SeniorSurf (Vanhustyön keskusliitto) ja Verkosta virtaa! (Eläkkeensaajien keskusliitto).

”Tämä on hieno alku tulevaisuudenkin yhteistyölle, jossa asioita voi tehdä isosti”, kertoi voitosta ilahtunut Tiina Etelämäki Enter ry:stä

”Kumppanuutemme on läsnä koko ajan. Verkossa, tapaamisissa, materiaaleissa, kehittämisessä. Ilolla ja innolla teemme töitä ikäihmisten digitaitojen eteen”, jatkaa Ida-Maria Pankka Lähiverkko-projektista.

Palkinnon vastaanottivat Lähiverkon Ida-Maria Pankka (vas.), SeniorVerkon Satu Veltheim, SeniorSurfin (VTKL) Liisa Tiainen, Verkosta Virtaa -hankkeen Margit Granberg ja Tiina Etelämäki Enter ry:stä

 

Oikeusministeriön tämänvuotinen Demokratiapalkinto myönnettiin verkoston lisäksi Kumppanuuskeskukselle sekä DaisyLadies ry:lle ja Muistola-toimitalolle.

Kumppanuuskeskus on sosiaali- ja terveysalan järjestöjen sekä yhdistysten yhdessä rakentama kehittämis- ja toimintakeskus Oulussa. Se tarjoaa paikan ja toimintaedellytyksiä järjestöille, yhdistyksille ja hankkeille sekä edistää yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Kumppanuuskeskus on matalan kynnyksen paikka, johon ihmisten on helppo tulla tapaamaan vertaisia, saamaan ohjausta ja neuvontaa tai vaikka aamukahville. EHYT ry on mukana myös Oulun Kumppanuuskeskuksessa.

DaisyLadies ry:n tavoitteena on parantaa Suomeen muuttaneiden naisten asemaa sekä lisätä heidän osallisuuttaan suomalaisessa yhteiskunnassa yhdessä syntysuomalaisten naisten kanssa. Turussa sijaitsevalla Muistola-toimitalolla on keskeinen rooli kohtaamispaikkana ja hankkeiden käynnistäjänä.