Tukekaa esitystä vahvemmasta pohjoismaisesta alkoholi- ja tupakkapolitiikasta

tiedote_liitutaulu

Tukekaa esitystä vahvemmasta pohjoismaisesta alkoholi- ja tupakkapolitiikasta

Alkoholi- ja huumepoliittinen verkosto NordAN ilmaisee voimakkaan tukensa Pohjoismaiden Neuvoston hyvinvointivaliokunnan esitykselle jota käsitellään neuvoston istunnossa Helsingissä viikon kuluttua.

Esityksessä on hyvin perusteltu faktaosio ja kaksitoista konkreettista esitystä joista ensimmäinen on, että Pohjoismainen Neuvosto laatisi kauaskantoisen strategian alkoholi- ja tupakkahaittoja vastaan. NordAN kehottaa neuvostoa hyväksymään esityksen kokonaisuudessaan ja edellyttää että kansalliset hallitukset muuttavat strategian konkreettisiksi toimiksi.

NordAN kehottaa myös hallituksia menemään askeleen pidemmälle kieltämällä kaiken alkoholi- ja tupakkamainonnan.

NordAN korostaa myös, että yhteisellä nollatoleranssilla alkoholiin liikenteessä – sekä maanteillä että vesillä – on laaja kansan tuki ja se vähentäisi kuolleiden ja loukkaantuneiden määrää.

Alkoholi ja tupakka eivät ole tavallisia kulutustavaroita ja Euroopassa alkoholinkulutus on henkilöä kohden suurinta maailmassa. Alkoholiin liittyviä vahinkoja ja kuolemantapauksia on valtava määrä. Lainsäädännön ja toimenpiteiden on lähdettävä näistä tosiasioista ja pyrittävä turvaamaan kansalaisten terveyttä ja puolustamaan lapsia jotka elävät perheissä joissa on riskikäyttöä tai riippuvuutta. Lainsäädännön tehtävä ei ole tasoittaa suurien alkoholi- ja tupakkayritysten tietä.

Julkilausuma hyväksytty NordAN-konferenssissa 20. lokakuuta 2012 Malmössa