Smokefree-kilpailun voitto Tapiolan yläasteelle

tiedote_liitutaulu

Smokefree-kilpailun voitto Tapiolan yläasteelle

Tapiolan koulun 7D voitti 1000 euron arvontapalkinnon luokan tupakoimattomuutta ja nuuskaamattomuutta tukevassa Smokefree-kilpailussa. Alakoulujen sarjan voitti Maaniitun koulun 6C Nurmijäveltä. Kilpailun teema oli Neljä viidestä ei polta, joka kuvaa nuorten tupakoinnin nykytilannetta Suomessa.

Smokefree-kilpailuun osallistuminen tuntui oppilaiden mielestä helpolta, koska he tunsivat, ettei ”tupakointi kuulu tapoihin”, kertoo voittajaluokan opettaja Iisa Hetemäki Tapiolan koulusta. Kilpailua itsessään pidettiin luokassa hyvänä keinona ehkäistä tupakointia. Luokkalaisten tuki ja kimppasopimus auttoivat nuorten mukaan hyvin yksittäisen oppilaan tasolla tupakasta kieltäytymisessä.

Yläkoulujen 500 euron kakkospalkinnot arvottiin Rauman Uotilanrinteen peruskoulun 7H:lle ja Vihtavuoren koulun 7A:lle. Kolmas palkinto, 250 euroa, osui Vehkalahden koulun 8D:lle Poitsilaan. Alakouluista myös Helsingin suomalais-venäläinen koulu osui onnettaren haaviin.

Yhteissitoumuksen merkityksestä keskusteleminen luokassa oli tärkeä vaihe Smokefree-kilpailua. Juuri keskustelu tukee yhteisöllisyyttä ja antaa turvallisia rajoja ja suuntaa kasvuun, Hetemäki jatkaa.

Tupakointi on ryhmäjuttu

Tupakointi aloitetaan yleensä porukassa ja kavereiden merkitys ensimmäisiä kokeiluja tehtäessä on suuri, kertoo asiantuntija Minttu Mäkelä Smokefree-kisan järjestänestä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä. Juuri tässä on Smokefree-toiminnan paikka. Tavoitteena on kääntää ryhmäenergia toiseen suuntaan, niin että tupakoimattomuuden valitseminen yhdessä on mielekkäämpi vaihtoehto. Tässä vaiheessa voi vielä vaikuttaa niihinkin, jotka ovat jo kokeilleet tupakointia. Smokefree kannustaa heitä lopettamaan kokeilut muiden mukana ennen kuin tupakoinnista ehtii kehittyä vakiintunut tapa.

Kilpailu edellyttää koko luokalta tai muulta kouluryhmältä sitoutumista tupakoimattomuuteen ja nuuskaamattomuuteen puolen vuoden kilpailujaksoksi. EHYT ry:n vuosittain järjestämä valtakunnallinen kilpailu on osa laajempaa Smokefree-toimintaa, jonka painopiste on tupakoinnin aloittamisen ehkäisyssä ja varhaisessa puuttumisessa. Kyseessä on suomalainen innovaatio ja vientituote. Kilpailu järjestettiin nyt 24. kertaa; koko toimintansa aikana se on tavoittanut jopa puoli miljoonaa suomalaista lasta ja nuorta. Vuosittain mukana on noin 20 000 11–14-vuotiasta koululaista. Uusi kilpailukausi pyörähtää käyntiin jälleen syksyllä 2013.

Tupakointi vähentynyt merkittävästi kymmenessä vuodessa

Valtakunnallisen Kouluterveyskyselyn 2011 mukaan tupakointi on vähentynyt merkittävästi 8- ja 9-luokkalaisilla vuodesta 2000 lähtien. Kyselyvuonna 2000/2001 pojista tupakoi 25 prosenttia ja tytöistä 22 prosenttia. Kymmenen vuotta myöhemmin pojista vain 17 ja tytöistä 14 prosenttia tupakoi.  Kyselyn mukaan peruskoululaisista 49 prosenttia ei ole polttanut yhtään savuketta.

Koulut ovat aktiivisesti Smokefree-toiminnassa mukana edistämässä lasten ja nuorten tupakoimattomuutta ja nuuskaamattomuutta. Tänä vuonna kilpailussa oli mukana reilut tuhat koulua ympäri maan.

– On hienoa nähdä, miten paljon hyvää ehkäisevää päihdetyötä kouluissa tehdään terveydenhoitajien, opettajien ja rehtoreiden toimesta, iloitsee Mäkelä. – Myös vanhempien panos nuorten tupakoimattomuuden edistämisessä on keskeisellä sijalla, sillä nuoret kaipaavat aikuisen esimerkkiä ja tukea tupakoimattomuudelle.  Kouluissa ja kodeissa käytävän keskustelun merkitystä ei tulekaan vähätellä. 

Lisätietoja:
Minttu Mäkelä, asiantuntija, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, minttu.makela(at)ehyt.fi
puh. 050 438 4227
Iisa Hetemäki, Tapiolan koulu, iisa.hetemaki(at)espoo.fi 
www.smokefree.fi