OttoMitta-sovellus tuo uuden näkökulman terassikauteen

tiedote_liitutaulu

OttoMitta-sovellus tuo uuden näkökulman terassikauteen

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuore OttoMitta on ilmainen mobiilisovellus, jonka avulla voi seurata omaa alkoholinkäyttöään. Sovellus kulkee mukavasti mukana älypuhelimessa ja herättelee kesälomalaisenkin pohtimaan omia kulutustottumuksiaan.

– Vaikka alkoholinkäyttö olisikin satunnaista, uusi juomapäiväkirja herättelee miettimään omia valintoja, kertoo EHYT ry:n Mobiiliavun hankepäällikkö Iina Järvi. Mobiiliapu-hankkeessa kehitetty OttoMitta voi ratkaista virkistävän kesäloman ja sujuvan paluun töihin.

Tarve OttoMitalle nousi EHYT ry:n Mobiiliavun ja Aikuistyön seurantatiedoista. Kesä on selkeä alkoholin kulutuspiikki, joka näkyy kesälomien loppuessa piikkinä myös päihdeklinikoilla. – Silloin katkaisuhoitojen tarve työikäisen ja työkykyisen väestön kohdalla nousee merkittävästi, Järvi kertoo. Työelämän päihdehaittoja ehkäisevässä Aikuistyössä alettiin ideoida sähköistä, mukana kulkevaa välinettä alkoholinkäytön henkilökohtaiseen seurantaan.

OttoMitta ladataan omalle älypuhelimelle. Käyttö on täysin maksutonta ja tallennetut tiedot näkyvät vain käyttäjälle itselleen. Sovellukseen on syötettävä käyttäjän ikä, paino ja sukupuoli. Kun sovelluksen kirjaa nauttimiensa alkoholiannosten tiedot, kuten juoman laadun, määrän ja hinnan, OttoMitta laskee vaikkapa kalorit ja rahankulutuksen. Vaikka sovellus arvioi myös veren alkoholipitoisuuden sekä alkoholin palamisajan elimistössä, ajokunnosta kertovana alkometrinä sitä ei voi käyttää.

Mobiiliapu OttoMitta auttaa tunnistamaan alkoholin riskikäytön rajoja, joita moni ei välttämättä tule ajatelleeksi. OttoMitan lukemat varoittavat punaisella, kun riskikulutuksen rajaa lähenee. Esimerkiksi työikäiselle miehelle tämä on seitsemän annosta päivässä tai 24 viikossa ja naiselle viisi päivässä tai 16 viikossa. Käytännössä tämä on miehelle seitsemän keskiolutpulloa ja naiselle viisi keskiolutpulloa tai kolme siideriä.

Koska tiedot jäävät sovellukseen, voi OttoMittaa hyödyntää myös pitkäaikaisempaan alkoholinkäytön seurantaan. OttoMitta voikin olla tukena omaan terveyteen vaikuttavassa elämäntapamuutoksessa.

OttoMitan voi ladata maksutta AppStoressa tai GooglePlayssa. Sovellus toimii älypuhelimissa ja tableteissa, joissa on Android tai iOS-käyttöjärjestelmä. Kesäkuussa 2013 se on saatavilla myös Windows-puhelimelle.

OttoMittaa mainostetaan kesän ajan ravintoloissa postikorteilla. Kesäkunnon salaisuus -kampanja muistuttaa leikkimielisesti terassikauden terveysvaikutuksista.